fredag 19 april 2024

inloggad som

Gedea startar klinisk ny studie

|  
|  

Lundabolaget Gedea Biotech startar en ny klinisk studie med sin antibiotikafria vaginaltablett. Denna gång ska tabletten testas mot svampinfektion, Vulvo Vaginal Candidiasis, i hopp om att skapa en produkt med dubbel effekt.

– Tabletten kommer först att lanseras mot bakteriell vaginos, vår första tillämpning. Sedan kommer vi att addera vaginal svampinfektion som ett extra användningsområde, säger Gedeas vd, Annette Säfholm till Rapidus.

Hon menar att det är viktigt att kunna behandla både bakterie- och svampinfektioner med samma produkt. De vaginala infektionernas symtom kan nämligen vara snarlika och många kvinnor diagnosticerar infektionerna på egen hand.

Gedea har tidigare genomfört lyckade kliniska studier för tillämpningen mot bakterieinfektioner i underlivet och även en mindre studie mot svampinfektioner. Den aktuella studien förväntas vara klar efter sommaren. Bolaget hoppas nu på att få produktens första tillämpning godkänd för försäljning i Europa för att kunna lansera den under nästa år.

Gedea blev Årets Rapidusföretag 2021.

Emiliano Strauss

Lundabolaget Gedea Biotech startar en ny klinisk studie med sin antibiotikafria vaginaltablett. Denna gång ska tabletten testas mot svampinfektion, Vulvo […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.