måndag 13 maj 2024

inloggad som

Ny ordförande till Gedea

|  
|  

Ton Berkien har valts till ny ordförande i styrelsen för Gedea Biotech. Sedan ett år tillbaka är han affärsutvecklingschef på Ultimovacs ASA i Norge och har lång erfarenhet inom området affärsutveckling i både läkemedels- och bioteknikbranschen. Olov Sterner, en av grundarna till Gedea, avslutar sin tid på posten för att fortsätta att vara styrelseledamot.

– Vi är inne i en spännande fas då det händer mycket. Just nu befinner vi oss i kliniska studier fas 2 som görs på 150 patienter och när resultaten presenteras under våren 2022 så hoppas vi på att få en CE-märkning, säger Ton Berkien, som tillträdde som styrelseordförande för Gedea Biotech den 12 november.

Gedea Biotech är ett uppstartsföretag inom kvinnohälsa och utvecklar en antibiotikafri behandling av bakteriell vaginos. Vaginala infektioner drabbar mer än 400 miljoner kvinnor varje år över hela världen.

– Jag är imponerad av bolaget, det har kommit långt på kort tid och har patent som är viktiga för marknaderna i Europa, USA och Japan, säger Ton Berkien.

Planen är att kommersialisera produkten i Sverige och Europa, förhoppningsvis redan till nästa höst.

– Marknaden vi riktar in oss på är fragmenterad, men vi hoppas hitta en passande partner som kan fortsätta utveckla och kommersialisera produkten så att den kan komma ut på marknaden i bästa fall hösten 2022. I USA, där en partner också ska vara på plats inom kort, är fas 3-studier viktiga innan produkten kan godkännas och marknadsföras, säger Ton Berkien.

Julia Eriksson

Ton Berkien har valts till ny ordförande i styrelsen för Gedea Biotech. Sedan ett år tillbaka är han affärsutvecklingschef på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.