torsdag 3 oktober 2024

inloggad som

Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

|  
|  

Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom ett besked som fått aktien att rusa mer än 50 procent.

Nanoecho är ett av mycket få bolag som valt och lyckats att ta sig till börsen i år. Aktien handlas på First North sedan den 6 augusti, men resan dit var inte lätt. Inledningsvis siktade bolaget på att resa 30 miljoner kronor. Den ambitionen fick dock skruvas ned rejält.

– Vi sänkte teckningskursen från 0,40 kr till 0,14 kr för att säkerställa att vi skulle få in nödvändigt kapital. Nasdaq ställde som krav att vi hade rörelsekapital för att finansiera bolaget under 12 månader, säger Nanoechos vd Linda Persson, och fortsätter:

– Börsintroduktion har länge varit en av våra främsta målsättningar och bolaget är väl förberett. Tidigare, utan en marknadsplattform, var det inte så lätt att hantera våra 800 aktieägare så nu mår vi bättre som bolag.

Med modifierad affärsplan och reducerad målsättning – till att inleda sin kliniska fas – blev kapitaltillskottet 17 Mkr vid börsintroduktionen. Det är en sänkning med mer än 40 procent jämfört med det ursprungliga erbjudandet.

– Vi är stolta över att nu inleda vår kliniska fas och ska nu börja påvisa nyttan för patienter.

Nanoecho har utvecklat en bildgivningsteknologi som är tänkt att förbättra diagnostik och behandling av rektalcancer. Systemet använder magnetiska nanopartiklar för att visualisera tumörer, vilket kan hjälpa läkare att identifiera cancervävnad mer precist och därmed förbättra behandlingsresultaten. 

Bolaget fick på onsdagen godkännande från Läkemedelsverket för att genomföra den planerade kliniska studien med sin järnoxidbaserade nanopartikel. Nu återstår ett myndighetsgodkännande för den diagnostiska utrustningen innan studien får inledas.

Den kliniska studien ska genomföras i två delar: först ska man fastställa den optimala dosen av nanopartiklar och tidsintervall till undersökning på friska frivilliga forskningspersoner, för att därefter göra en så kallad proof of concept-studie. Den ska genomföras på patienter med rektalcancer med syfte att visa att vald dos och valt tidsintervall fungerar även för patienterna.

Varför valde bolaget att noteras?

– Det ger ökad synlighet och även trovärdighet på marknaden efter den gedigna granskningen som bolag måste genomgå innan en börsintroduktion. Det är förstås även en fördel när man söker mer kapital. Rent operativt märker vi ingen större skillnad eftersom vi har arbetsprocesserna på plats sedan tidigare. Men det medför stora kostnader för bolag att vara noterade, vilket är speciellt kännbart för små bolag som inte har någon försäljning, säger Linda Persson.

Aktien har ökat med 60 procent sedan börsintroduktionen. Bolagets börsvärde är runt 45 Mkr.

Elisabet Ottosson

Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför fick Rugvistas vd sparken

    Börsnoterade Rugvista i Malmö, som säljer mattor på nätet, har sparkat sin vd som fick gå på dagen. Bolagets ordförande och e-handelsprofilen Martin Benckert berättar varför.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Lundoch får fart av Ozempic-utmanare

    Lundaforskaren Yang De Marinis tar flera kliv framåt med sitt diabetesdiagnostikbolag Lundoch Diagnostics. Bolaget samarbetar med läkemedelsjätten Eli Lilly som med sin diabetesmedicin Mounjaro utmanar Novo Nordisks Ozempic.


  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Braincool polisanmäler vd:n

    Braincool har sparkat och polisanmält sin vd som påstås ha tagit 7,65 miljoner kronor från bolaget utan lov. Samtidigt avslöjar Lundabolaget att kapitalbehovet nu bedöms uppgå till uppåt 95 Mkr.