torsdag 3 oktober 2024

inloggad som

Medbeat fick napp i Draknästet

|  
|  

Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

Rapidus har tidigare berättat om Malmöbolaget Medbeat som utvecklat en bärbar EKG-mätare. Den fästs på patientens bröstkorg med hjälp av självhäftande elektroder. Bolaget erbjuder sina kunder en tjänst där vårdinrättningen abonnerar på tekniken. Efter användning skickas hårdvaran till Medbeat, som byter ut apparaten, tar fram datan och delar den med vårdinrättningen.

Grundaren Erik Rask fick chansen att förklara och visa detta för investerarna i Draknästet och mängder av tv-tittare. I torsdags sändes programmet.

– Vi har fått väldigt fin publicitet, redan dagen efter avsnittet sändes. Det är många vårdcentraler som är intresserade och vi hoppas att fler hör av sig. Att de hör talas om oss redan nu gör förhoppningsvis att många fler patienter kan få snabbare vård, säger Erik Rask.

Han har redan tidigare tagit in externt kapital till Medbeat. I slutet av 2023 genomfördes en nyemission på 9,2 miljoner kronor. Han sökte 1 Mkr för 1 procent av sitt bolag i Draknästet, alltså en värdering på 100 Mkr. 

Hur känns det att pitcha i en tv-studio?

– Det är såklart en speciell upplevelse när man vet att allt filmas och dessutom klipps, så man får fundera lite extra på hur och vad man säger. När jag har presenterat i andra sammanhang vet man ju att publiken får hela pitchen, till skillnad från tv-tittarna, säger Erik Rask.

Det slutade med att han fick tre drakar på kroken som gick in med totalt 1,5 Mkr. De prutade ner värderingen till 84 Mkr. Men Erik Rask accepterade budet.

– Jag hade förberett olika nivåer och scenarion i huvudet så att jag kunde tänka snabbt i förhandlingen. Trots att vi nu tar in pengar till högre nivåer så är jag nöjd med att ha med drakarna på denna resa, säger han och tillägger:

– Drakarna var väldigt snabba med att sätta in pengarna efter att jag pitchat. Vi har inte kommit igång med något ytterligare samarbete än men planen är att göra det under hösten.

2023 omsatte Medbeat 6,0 (4,5) Mkr och gjorde en förlust på -2,8 (-3,9) Mkr. Frågan är hur det gått i år?

– Försäljningen är klart högre 2024 jämfört med 2023 och ökar varje månad. Vi har en tydlig plan och pengar som räcker till positivt kassaflöde. Vi har väldigt korta säljprocesser, vilket gör att vi kan växa snabbare än många andra medicinteknikbolag, säger Erik Rask.

Behöver ni mer kapital framåt, som drakarna var inne på?

– Vi har haft ett stort intresse bland investerare. Exakt hur mycket vi tagit in är inget vi går ut med i dagsläget men vi har precis öppnat för att ta in mer kapital för att accelerera försäljningen ännu mer, säger Erik Rask och fortsätter med adress till Rapidus läsare:

– De som är intresserade av att vara med får gärna kontakta mig.

Sölve Dahlgren

Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför fick Rugvistas vd sparken

    Börsnoterade Rugvista i Malmö, som säljer mattor på nätet, har sparkat sin vd som fick gå på dagen. Bolagets ordförande och e-handelsprofilen Martin Benckert berättar varför.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Lundoch får fart av Ozempic-utmanare

    Lundaforskaren Yang De Marinis tar flera kliv framåt med sitt diabetesdiagnostikbolag Lundoch Diagnostics. Bolaget samarbetar med läkemedelsjätten Eli Lilly som med sin diabetesmedicin Mounjaro utmanar Novo Nordisks Ozempic.


  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Braincool polisanmäler vd:n

    Braincool har sparkat och polisanmält sin vd som påstås ha tagit 7,65 miljoner kronor från bolaget utan lov. Samtidigt avslöjar Lundabolaget att kapitalbehovet nu bedöms uppgå till uppåt 95 Mkr.