tisdag 10 september 2024

inloggad som

Gasporox- en startup som blev lönsam

|  
|  

Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag. I den senaste kvartalsrapporten är det plussiffror och kvartalsvariationerna ska nu vara utjämnade.

Gasporox utvecklar produkter som med laserteknik mäter syrehalten i förpackningar. En av huvudapplikationerna är injektionsläkemedel som måste kontrolleras så att de förslutits korrekt, däribland vaccin. En annan tillämpning är livsmedel som förpackas i skyddande atmosfär, som charkuteriprodukter, färdigrätter eller tortillabröd.

I årets andra kvartal redovisar Gasporox en nettoomsättning på drygt 9,6 miljoner kronor. Rörelseresultatet och kassaflödet landar på blygsamma plussiffror, men bolagets vd Märta Lewander Xu är nöjd.

– Vi får bekräftat att vår strategi ger resultat och att vi är på rätt väg. Försäljningen för årets andra kvartal motsvarar en tillväxt på 19 procent jämfört med samma period förra året, och är därmed vårt starkaste försäljningskvartal någonsin. Samtidigt ser vi att våra kvartalsvariationer har jämnats ut. Vi ligger på en stabilare nivå nu, säger hon.

Som doktorand ingick Märta Lewander Xu i en forskargrupp på LTH inom laserspektroskopi. Från början mättes syrehalten i människokroppen, men därefter började man också att mäta i förpackningar. Kopplat till gruppen fanns ett bolag med ett antal patent. När det fick en ny huvudägare 2011 blev Märta Lewander Xu dess första anställda. 2016 börsnoterades Gasporox med Märta Lewander Xu som vd. Tekniken för att mäta i människokroppen knoppades av och noterades 2018 som GPX Medical, numera under namnet Neola Medical.

Gasporox har i dag kunder världen över, med Europa som kärnmarknad. Tillväxten just nu sker främst i Asien och den regelstyrda läkemedelsmarknaden är Gasporox huvudaffär. I planerna ligger breddningen mot livsmedelsindustrin, men också ett innovationsprojekt för att bredda tekniken till kontroll av läkemedelstabletter.

– Gasporox har fått 2,5 miljoner kronor i EU-anslag för att utveckla ett mätinstrument för läkemedelstabletter. Att vår laserteknologi kan användas för att även analysera läkemedelstabletter har vi utvärderat de senaste åren och fått ett gott gensvar från industrin av de initiala tester vi genomfört med externa partner. Detta är inget som kommer generera försäljning i år, men det passar väl in i vår strategi där vi vill bredda vårt erbjudande och samtidigt bygga tillväxt genom kundtriggad utveckling, säger Märta Lewander Xu.

Gasporox är sedan 2016 noterat på First North och har i skrivande stund ett börsvärde på drygt 90 Mkr.

Martin Linderoth

Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Han blir ny vd för Nord-Lock

    Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.