söndag 5 maj 2024

inloggad som

Alixlabs nära fler internationella patent

|  
|  

Nanoteknikbolaget Alixlabs fick i fredags sitt USA-patent godkänt och nu är fler på ingång. Bolaget har även startat sin första finansieringsrunda för privata investerare.

Alixlabs utvecklar en ny metod för att tillverka halvledarkomponenter till elektroniska kretsar, som är centrala för all hårdvara. Metoden går ut på att slopa flera steg i tillverkningsprocessen och därmed minska kostnaderna. De jobbar nu på den första prototypen och ett första patent har i dagarna godkänts i USA.

– Vi väntar nu på patent för Taiwan och Europa, vi har lämnat in allt som behövs där så förutsätter att vi får dem. I halvledarbranschen är USA ledande. De är den viktigaste marknaden, sedan är Taiwan också väldigt viktig eftersom en stor del av tillverkningen sker där, säger medgrundaren Jonas Sundqvist till Rapidus.

Han har nyligen klivit in som ny vd för Alixlabs. Tidigare arbetade han inom tyska halvledarindustrin och som laboratoriechef på Nanolab i Lund, där de då gjorde upptäckten som ligger till grund för Alixlabs. Tidigare vd:n Stefan Svedberg är kvar som styrelseordförande men ska i fortsättningen lägga större fokus på sitt andra nanoteknikbolag, Beammwave.

Alixlabs ska nu ta in sex miljoner kronor och förhandlar med olika investerare för att gå vidare. De jobbar samtidigt med tyska firman Plasway som ska hjälpa dem att verifiera produktionsprocessen.

– Kan vi verifiera den så kan vi sedan sluta licensavtal med de stora tillverkarna av halvledare. Det handlar om företag som Samsung, Intel och Apple.

Nu jobbar Alixlabs vidare på att bygga upp en patentportfölj. Lansering hoppas de ska kunna ske om mellan fyra och fem år, då de förväntar sig att halvledartekniken ska gjort ett språng.

Mette Carlbom

Nanoteknikbolaget Alixlabs fick i fredags sitt USA-patent godkänt och nu är fler på ingång. Bolaget har även startat sin första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.