onsdag 22 maj 2024

inloggad som

LU Holding satsar på patenterad kretstillverkning

|  ,
|  

Lunds universitets holdingbolag går in i nybildade AlixLabs. Uppstartsbolaget har utvecklat en patenterad metod för att producera elektroniska kretsar som de tror kan sänka kostnaderna för halvledarindustrin dramatiskt.

Bakom den patenterade upptäckten finns Jonas Sundqvist, Dmitry Suyatin och Sabbir Kahn, som alla är forskare med en bakgrund på NanoLund. Stefan Svedberg är vd för AlixLabs och uppger att bolaget nu är redo att trappa upp verksamheten.

– Vi är i gång med att utveckla en produkt nu. Det tar nog ett eller två år innan vi når marknaden, säger han.

Produktion av elektroniska kretsar, som är central för all hårdvara, har blivit allt dyrare i takt med att elektroniken krympt. AlixLabs metod går ut på att slopa flera steg i tillverkningsprocessen och därmed minska kostnaderna.

De fyra grundarna delar bolaget lika med LU Holding, som alltså får ett ägarskap på 20 procent.

Mette Carlbom

Lunds universitets holdingbolag går in i nybildade AlixLabs. Uppstartsbolaget har utvecklat en patenterad metod för att producera elektroniska kretsar som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Skånska startups till final i Stockholm

  För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

 • Fler blommor i skånska vägkanter

  Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.