måndag 29 april 2024

inloggad som

LU Holding satsar på patenterad kretstillverkning

|  ,
|  

Lunds universitets holdingbolag går in i nybildade AlixLabs. Uppstartsbolaget har utvecklat en patenterad metod för att producera elektroniska kretsar som de tror kan sänka kostnaderna för halvledarindustrin dramatiskt.

Bakom den patenterade upptäckten finns Jonas Sundqvist, Dmitry Suyatin och Sabbir Kahn, som alla är forskare med en bakgrund på NanoLund. Stefan Svedberg är vd för AlixLabs och uppger att bolaget nu är redo att trappa upp verksamheten.

– Vi är i gång med att utveckla en produkt nu. Det tar nog ett eller två år innan vi når marknaden, säger han.

Produktion av elektroniska kretsar, som är central för all hårdvara, har blivit allt dyrare i takt med att elektroniken krympt. AlixLabs metod går ut på att slopa flera steg i tillverkningsprocessen och därmed minska kostnaderna.

De fyra grundarna delar bolaget lika med LU Holding, som alltså får ett ägarskap på 20 procent.

Mette Carlbom

Lunds universitets holdingbolag går in i nybildade AlixLabs. Uppstartsbolaget har utvecklat en patenterad metod för att producera elektroniska kretsar som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.