torsdag 19 september 2024

inloggad som

Avionero timmar från konkurs – nu expanderar de

|  
|  

18 timmar. Så mycket skilde flygbokningssajten Avionero från en möjlig konkurs efter att coronakrisen fått investerare att dra sig ur. Men med den lilla marginalen fick vd Lars Kristensson och huvudägaren Özkan Ego in 4,9 miljoner kronor från investerare och 1,5 miljoner i ett lån från Almi. Nu tänker företaget på att expandera igen.

– Vi gjorde nog historiens snabbaste investeringsrunda på två veckor. 18 timmar efter att vi fått alla bitar på plats så var ett styrelsemöte inbokat. Där var alternativen nyemission eller konkurs, säger Lars Kristensson till Rapidus.

I början av 2020 hade Avionero fullversionen av sin bokningssajt ute i flera länder och hade investerare på väg in i en runda som byggde på den lanseringen. Emissionen skulle ske i slutet av mars. I stället slog coronapaniken till, flygmarknaden blev nära nog noll och investerarna drog sig ur.

– Det bara sopade rent framför oss på några dagar. All marginal i bolaget var förbrukad så det var ett jäkla panikläge. 95 procent av investerarna stängde dörren och sa aldrig i livet. Men våra stora konkurrenter tar den största smällen, de måste sparka folk och städa upp i minst ett år framöver. Det ger oss en enorm möjlighet, säger Lars Kristensson.

Nu säljs det återigen flygresor och marknaden växer månad för månad, även om den är långt från nivån för ett år sedan. Enligt Lars Kristensson har försäljningen för Avionero fördubblats varje månad sedan i april. Pengarna som kom in i panikrundan är nu tänkta att räcka till expansion året ut.

–Om vi ska köra på som vi önskar och få ordentlig tillväxt så behöver vi en injektion till innan nyår för att bygga vidare. Vi har inte gjort någon aggressiv marknadsföring, men har öppnat ett nytt land var tredje månad. Vi skulle startat i Frankrike i juli, men nu hoppas vi kunna göra det i januari i stället, säger Lars Kristensson.

Niclas Lindstrand

18 timmar. Så mycket skilde flygbokningssajten Avionero från en möjlig konkurs efter att coronakrisen fått investerare att dra sig ur. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.


  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Kris i Tretton37 – hela styrelsen har lämnat

    Det ser illa ut för IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund. Hela styrelsen har lämnat bolaget under sommaren samtidigt som kapitalbehovet är skriande. Ensam kvar på skutan sitter grundaren Deniz Yildirim.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Medea i konkurs

    Upp som en sol och ned som en pannkaka. Medea, vars grundare utnämndes till 34:or av Rapidus 2021, är försatt i konkurs. Bolaget fick sitt uppsving i samband med covid-pandemin, sedan tog det stopp.

  • Vill bli navet för mattor i Europa

    Rugvista är det börsnoterade bolaget i Malmö som har ambitionen att bli ledande försäljare av mattor i Europa. Men just nu håller konsumenterna i plånboken. Det framgår av bolagets rapport för det andra kvartalet.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna.