tisdag 5 december 2023

inloggad som

Avionero timmar från konkurs – nu expanderar de

|  
|  

18 timmar. Så mycket skilde flygbokningssajten Avionero från en möjlig konkurs efter att coronakrisen fått investerare att dra sig ur. Men med den lilla marginalen fick vd Lars Kristensson och huvudägaren Özkan Ego in 4,9 miljoner kronor från investerare och 1,5 miljoner i ett lån från Almi. Nu tänker företaget på att expandera igen.

– Vi gjorde nog historiens snabbaste investeringsrunda på två veckor. 18 timmar efter att vi fått alla bitar på plats så var ett styrelsemöte inbokat. Där var alternativen nyemission eller konkurs, säger Lars Kristensson till Rapidus.

I början av 2020 hade Avionero fullversionen av sin bokningssajt ute i flera länder och hade investerare på väg in i en runda som byggde på den lanseringen. Emissionen skulle ske i slutet av mars. I stället slog coronapaniken till, flygmarknaden blev nära nog noll och investerarna drog sig ur.

– Det bara sopade rent framför oss på några dagar. All marginal i bolaget var förbrukad så det var ett jäkla panikläge. 95 procent av investerarna stängde dörren och sa aldrig i livet. Men våra stora konkurrenter tar den största smällen, de måste sparka folk och städa upp i minst ett år framöver. Det ger oss en enorm möjlighet, säger Lars Kristensson.

Nu säljs det återigen flygresor och marknaden växer månad för månad, även om den är långt från nivån för ett år sedan. Enligt Lars Kristensson har försäljningen för Avionero fördubblats varje månad sedan i april. Pengarna som kom in i panikrundan är nu tänkta att räcka till expansion året ut.

–Om vi ska köra på som vi önskar och få ordentlig tillväxt så behöver vi en injektion till innan nyår för att bygga vidare. Vi har inte gjort någon aggressiv marknadsföring, men har öppnat ett nytt land var tredje månad. Vi skulle startat i Frankrike i juli, men nu hoppas vi kunna göra det i januari i stället, säger Lars Kristensson.

Niclas Lindstrand

18 timmar. Så mycket skilde flygbokningssajten Avionero från en möjlig konkurs efter att coronakrisen fått investerare att dra sig ur. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.