torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Nybakat Malmöbolag bygger AI-baserad resejämförelsesajt

|  , ,
|  ,

Mjukvarubolaget Avionero, med säte i Malmö, utvecklar en AI-baserad sökmotor för resenärer som inte vet exakt vad de vill ha.

– Vi har försökt fånga den expertis som fysiska resebyråer erbjuder. Istället för de strikta kriterierna som avresedatum och destination ska man fylla i vad man vill ha mer fritt, du kan ange dina förutsättningar och sedan hittar vi en resa som passar dig, säger vd Lars Kristensson till Rapidus.

Avionero letar endast upp flygbiljetter åt resesugna. Men istället för att användaren själv måste ha koll på exakta flygplatser i en viss region eller land så räcker det med att skriva in till exempel en stad. Då letar sökmotorn upp resor till närmaste och eventuellt billigaste flygplats.

Lars Kristensson och kompanjonen Anton Tyulenev grundade Avionero i slutet av 2015. Lars Kristensson har studerat vid Lunds universitet med inriktning artificiell intelligens i spelbranschen samt jobbat som systemarkitekt på bland annat resetjänsten Momondo.

Avionero avslutade nyligen en mindre investeringsrunda och planerar resa omkring fem miljoner kronor innan året är slut. Bland annat har Almi gått in med stöd och lån. I början av nästa år går tjänsten live, fram till dess testas den på omkring 100 personer. Sex personer arbetar heltid i bolaget.

Merparten av utvecklarna sitter i Moskva där även medgrundare Anton Tyulenev bor. Bolaget har sitt säte och sin administrativa verksamhet i Malmö men Lars Kristensson bor för närvarande i Nederländerna där han ingått ett samarbete inom data science, en ny gren beräkningsvetenskap, med Radboud University.

Emily Binks

Mjukvarubolaget Avionero, med säte i Malmö, utvecklar en AI-baserad sökmotor för resenärer som inte vet exakt vad de vill ha. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad