fredag 17 maj 2024

inloggad som

OECD ger grönt ljus för SenzaGens test

|  
|  

Medicinteknikbolaget SenzaGen i Lund har tagit ytterligare ett kliv mot viktiga marknader. Testet Genomic Allergen Rapid Detection (GARD) har granskats av en arbetsgrupp inom OECD och ingår nu i deras Test Guideline Programme.

Anki Malmborg Hager– Det här betyder väldigt väldigt mycket för oss. Det är ett viktigt steg för utvecklingen av GARD som ett internationellt sensibiliseringstest och det öppnar många kommersiella vägar för oss, berättar SenzaGens vd Anki Malmborg-Hager för Rapidus.

SenzaGen erbjuder in vitro-tester för hud och luftvägar till kosmetisk, kemisk och farmaceutisk industri. Deras cellbaserade metod kan ersätta allergitester på djur: så istället för att studera hur djur reagerar på en specifik kemikalie, analyserar SenzaGen vilka gener hos immuncellerna som aktiveras i kontakt med kemikalien.

Testet GARD är baserat på forskning från Institutionen för Immunteknologi vid Lunds tekniska högskola. Två externa laboratorium kommer nu att testa GARD på flera olika kemikalier för att bekräfta att testet är reproducerbart. Valideringen väntas vara klar inom ett år.

SenzaGen har för närvarande åtta anställda och sex konsulter och har sin verksamhet på Medicon Village i Lund.

– Våra siffror för 2015 är inte officiella än, men omsättningen kommer att hamna runt 1,8 miljoner kronor, säger Anki Malmborg-Hager.

I höstas tog företaget in 44 miljoner kronor i en riktad nyemission; pengar som bland annat investerats i att etablera ett kontor utanför San Francisco. Kontoret öppnande den 1 januari och har i dag två medarbetare: en affärsutvecklare och en toxikolog.

Magnus Erlandsson

Medicinteknikbolaget SenzaGen i Lund har tagit ytterligare ett kliv mot viktiga marknader. Testet Genomic Allergen Rapid Detection (GARD) har granskats […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]