torsdag 28 mars 2024

inloggad som

PainDrainer fyller kassan inför lansering

E-hälsobolaget PainDrainer, som utvecklat en AI-baserad digital smärtcoach för personer med kronisk smärta, tar in 6,3 miljoner kronor från flera mindre privata investerare. Innan årsskiftet pilotlanseras verktyget – trots att pandemin fördröjt bolagets kliniska studier.

– Vi har så pass mycket data och vetenskap i strukturen bakom vår app att vi känner att vi har på fötterna, säger Anki Malmborg Hager, vd på PainDrainer.

Konceptet går ut på att patienter med kronisk smärta bokför ett 20-tal parametrar i appen, Med hjälp av AI-algoritmer analyseras sedan datan och individspecifika mönster blottas. Patienten kan sedan coachas kring vad som triggar smärtorna och se sambanden mellan olika aktiviteter och specifika individuella smärtor.

Första lanseringen kommer att ske i Sverige för att sedan utvärderas inför den stora lanseringen i USA. Appen fick i våras CE-märkning och enligt planen skulle de kliniska testerna vara klara innan första lanseringen. Men pandemins omfördelning av vårdresurser fördröjde processen.

– Vi kör en pilotlansering i Sverige i slutet av året, vi är ju ett litet land och en utmärkt testmarknad. Men huvudmålet har hela tiden varit att lansera i USA som är vår potentiellt största marknad. Av de fyra kliniker vi kör kliniska prövningar på ligger tre i USA, säger Anki Malmborg Hager.

PainDrainer grundades av professor Carl Borrebaeck, tillsammans med IT-entreprenören Göran Barkfors och forskaren Maria Klement. Bland de tidigare delägarna märks förre KappAhl-toppen Christian W Jansson. Borrebaeck var bland annat med och grundade Nasdaq-noterade Immunovia, Alligator Bioscience och Senzagen.

Emiliano Strauss

E-hälsobolaget PainDrainer, som utvecklat en AI-baserad digital smärtcoach för personer med kronisk smärta, tar in 6,3 miljoner kronor från flera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]