onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

PainDrainer fyller kassan inför lansering

E-hälsobolaget PainDrainer, som utvecklat en AI-baserad digital smärtcoach för personer med kronisk smärta, tar in 6,3 miljoner kronor från flera mindre privata investerare. Innan årsskiftet pilotlanseras verktyget – trots att pandemin fördröjt bolagets kliniska studier.

– Vi har så pass mycket data och vetenskap i strukturen bakom vår app att vi känner att vi har på fötterna, säger Anki Malmborg Hager, vd på PainDrainer.

Konceptet går ut på att patienter med kronisk smärta bokför ett 20-tal parametrar i appen, Med hjälp av AI-algoritmer analyseras sedan datan och individspecifika mönster blottas. Patienten kan sedan coachas kring vad som triggar smärtorna och se sambanden mellan olika aktiviteter och specifika individuella smärtor.

Första lanseringen kommer att ske i Sverige för att sedan utvärderas inför den stora lanseringen i USA. Appen fick i våras CE-märkning och enligt planen skulle de kliniska testerna vara klara innan första lanseringen. Men pandemins omfördelning av vårdresurser fördröjde processen.

– Vi kör en pilotlansering i Sverige i slutet av året, vi är ju ett litet land och en utmärkt testmarknad. Men huvudmålet har hela tiden varit att lansera i USA som är vår potentiellt största marknad. Av de fyra kliniker vi kör kliniska prövningar på ligger tre i USA, säger Anki Malmborg Hager.

PainDrainer grundades av professor Carl Borrebaeck, tillsammans med IT-entreprenören Göran Barkfors och forskaren Maria Klement. Bland de tidigare delägarna märks förre KappAhl-toppen Christian W Jansson. Borrebaeck var bland annat med och grundade Nasdaq-noterade Immunovia, Alligator Bioscience och Senzagen.

Emiliano Strauss

E-hälsobolaget PainDrainer, som utvecklat en AI-baserad digital smärtcoach för personer med kronisk smärta, tar in 6,3 miljoner kronor från flera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.