tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Optimismen spirar i Senzagen

|  
|  

Trots god tillväxt och ett resultat som närmar sig break even kämpar biotechbolaget Senzagen på en tuff kapitalmarknad. Men vd Peter Nählstedt är optimistisk.

Senzagen i Lund är rankat som ett av Sveriges mest snabbväxande teknikföretag 2023 i Deloittes årliga rankning Sweden Technology Fast 50, och företagets resultat närmar sig break even enligt bolagets vd Peter Nählstedt. Trots detta fortsätter aktievärdet att sjunka, det senaste året med 41 procent.

Carl Borrebaeck-bolaget Senzagen utvecklar och marknadsför tester som ersätter djurförsök vid testning av kemikalier inom läkemedels-, kosmetika- och kemiindustrin. EU:s förbud sedan 2013 mot att sälja kosmetika testad på djur borde vara ett bra draglok för företaget.

– Bolagets utveckling har varit mycket positiv men dagens börsklimat är utmanande liksom för många andra småbolag. Vi har haft en bra efterfrågan på våra produkter. Utmaningen är att säljcykeln från vår första kontakt till beställning är lång, 6-18 månader, så vi har inte fått full effekt än. Toxikologi är en konservativ del av branschen och det tar tid att komma in med ny teknik, säger Peter Nählstedt.

Nyligen rapporterade bolaget den senaste uppföljningsordern, värd 1,5 miljoner kronor, från ett ”globalt ledande kemibolag”.

– Nettoförsäljningen har ökat med 93 procent de två senaste åren och fortsätter öka. De tre första kvartalen förra året fick vi in 25 nya kunder, vilket är fler än de 18 vi fick in under hela 2022. Vi förväntar oss att försäljningen kommer att ta ytterligare fart framöver då vår främsta produkt GARD-skin blev godkänd av OECD för ett år sedan. Europa och USA är våra viktigaste marknader.

Förvärv ligger i Senzagens strategi. Bolagsgruppen består av moderbolaget i Lund, ett amerikanskt dotterbolag och de två italienska bolag som Senzagen hittills förvärvat. Det är Vitroscreen som marknadsför prekliniska tester och Toxhub som erbjuder regulatorisk rådgivning. Vitroscreen står för runt hälften av gruppens omsättning.

– Vi har spännande projekt med nya tester och processer för fler godkännanden är på gång. Vi är på väg att uppnå våra mål och närmar oss break even, säger Peter Nählstedt.

Senzagen har ett börsvärde på 174 Mkr. Carl Borrebaeck är styrelseordförande. Bolaget ger bara ut halvårsrapporter. Under första halvåret 2023 var omsättningen 23,6 Mkr och rörelseresultatet var minus 12,5 Mkr.

Elisabet Ottosson

Trots god tillväxt och ett resultat som närmar sig break even kämpar biotechbolaget Senzagen på en tuff kapitalmarknad. Men vd Peter Nählstedt är optimistisk.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad