onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Notan kapas för Max IV – universitetet sparar 30 miljoner om året

nymaxlab
Forskningsanläggningen Max IV i Lund blir klar tre månader före utsatt tid. Bild: Perry Nordeng

Bygget av Max IV:s fastigheter blir 300 miljoner kronor billigare än beräknat, enligt en färsk prognos från Peabs och Wihlborgs projektbolag som Rapidus tagit del av. Det innebär tiotals miljoner i årliga besparingar för Lunds universitet, som lovat hyra lokalerna i minst 25 år.

Lunds universitet kan se fram emot både snabbare inflyttning och mycket lägre ingångshyra när Max IV står klart i juni. Enligt den ursprungliga planen skulle universitetet ta över fastigheterna 1 september nästa år, nu ser det ut att bli 1 juni istället.

Bygget har gått snabbare och blivit billigare än beräknat, uppger Ulrika Hallengren, vd för Peab och Wihlborgs gemensamma projektbolag ML4.

Ulrika Hallengren– Planering, produktion och entreprenörernas utförande har fungerat väldigt bra. I flera avgörande frågor har vi varit lyckosamma, bland annat när vi beslutade att vänta med att starta produktionen tills vi hade hela utförandeplanen till etapp ett klar. Det innebar nio månader senare byggstart, men vi kunde å andra sidan köra med full fart när vi satte igång. Vi valde också att inte dela upp projektet i delar, vilket gjort att vi kunnat ha en mindre och effektivare organisation, säger Ulrika Hallengren till Rapidus.

Ytterligare ett tungt skäl till att kostnaderna blivit lägre är dock något som byggherren själv inte råder över – konjunkturen och ränteläget – då bygget finansieras med lån.

– Byggkostnadsindex har varit lägre än budgeterat och konjunkturen i sig har inneburit att köpen kunnat göras effektivare, men framförallt innebär det låga ränteläget att kostnaderna för byggnadskreditiven blivit lägre än vi räknat med. Det är bärande faktorer till att kostnaderna blir 300 miljoner kronor lägre, och stannar på 1,9 miljarder, säger Ulrika Hallengren.

För Lunds universitet, som är så gott som är ensam hyresgäst i Max IV, innebär det lägre hyra för avtalsperioden, som är på 25 år.

– Så länge räntan ligger kvar på dagens låga nivå kommer hyran, inklusive drift, underhåll, amortering, ränta och avkastning till ägaren, att vara cirka 70 miljoner kronor per år, istället för strax under 100, som den skulle varit med de senaste tio årens genomsnittsränta, säger Lunds universitets projektdirektör Lars Lavesson till Rapidus.

I dagsläget är huvuddelen av Max IV färdigställd och den 1 juni överlämnas nycklarna till universitetet, som redan nu har påbörjat installationer i vissa lokaler.

ML4 ägs gemensamt av Wihlborgs och Peab, som tillsammans fick uppdraget att bygga, äga och förvalta synkotronljusanläggningen med universitetet som hyresgäst. Bolaget får inte äga andra fastigheter än Max IV och universitetet har vetorätt mot andra hyresgäster.

Jennie Lorentsson

Bygget av Max IV:s fastigheter blir 300 miljoner kronor billigare än beräknat, enligt en färsk prognos från Peabs och Wihlborgs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

    E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.