lördag 27 april 2024

inloggad som

Vinnova ger 20 miljoner till mjukvaruprojekt i Lund…

Flera tunga aktörer som Sony, LTH och Husqvarna ligger bakom projektet Scalare (SCALing softwARE) som ska underlätta processen då mjukvaruutveckling skalas upp på företag. Rapidus kan i dag berätta att konsortiet fått finansieringen på plats genom ett bidrag på 20 miljoner kronor från Vinnova.

Bakgrunden till projektet, som leds av mjukvaruinstitutet Sigrun i Lund, är att mjukvaruutveckling allt oftare blir en kärnverksamhet inom flera industrisegment. En nyproducerad bil har till exempel upp mot hundra processorer som styrs av tiotals miljoner rader källkod.

— Under min tid på Ericsson och sedermera Sony Ericsson ökade personalstyrkan som arbetade med mjukvara från en handfull till flera tusen. Vi ska samla den typen av erfarenhet och underlätta för europeiska företag att ta del av den exempelvis genom konsulttjänster, säger Sigruns vd Sten Minör till Rapidus.

Totalt har projektet en budget på 40 miljoner kronor över tre år. 20 miljoner kommer från Vinnova inom ramen för det europeiska nätverket Eureka. Övriga 20 miljoner hämtas hem genom arbetsinsatsen från de deltagande företagen i konsortiet, där förutom de redan nämnda också konsultbolagen Tieto och Softhouse ingår.

Projektet sker i samarbete med aktörer i Irland och Spanien. Tanken är att skapa ett brett deltagande som också involverar fler företag.

— Vi ska genomföra ett flertal fallstudier där vi samlar kunskapen och gör den tillgänglig, säger Martin Höst, professor i programvarusystem vid LTH.

Mjukvaruinstitutet Sigrun grundades under våren 2010 och sysselsätter i dagsläget fyra anställda. I och med det senaste uppdraget kommer personalstyrkan att utökas med ytterligare någon anställd.

Joel Lyth

Flera tunga aktörer som Sony, LTH och Husqvarna ligger bakom projektet Scalare (SCALing softwARE) som ska underlätta processen då mjukvaruutveckling […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.