Som ett yrväder klev han in med en trave av sin senaste biografi under armen. Under fredagsmorgonen gästade serieentreprenören Bert Karlsson Rapidus fullsatta frukostmöte. Med tvära kast fick publiken höra om schlagerkungens många triumfer, tunga nederlag och ständiga revanscher i ett samtal späckat med anekdoter och fräckisar.
Ullgrisar, Skarasommarland, campingbolag, skidanläggningar och inte minst flyktingförläggningar — den som tror att Bert Karlsson bara är schlager och dansband kan tänka om.
— Schlager gör jag i stort sett bara i maj och juni, säger Bert Karlsson.
Just grisuppfödningen är nog det som har skapat störst rubriker det senaste året. Bland annat har lyxkrogen rantzén/Lindeberg uttryckt ett intresse att lägga ullgrisarna på tallriken.
— De är häftiga, en mix av allt möjligt. Det tog mig 2,5 år att få in dem i Sverige. Jag skulle ha dem på ett minizoo vid min camping i Vänersborg men sedan blev det stort intresse för köttet. Det smakar helt okej, lite fett. Nu ska vi ge dem mer specialfoder, säger Bert Karlsson.
Van att skapa rubriker blev också Bert Karlssons intåg i svenska riksdagen med Ny Demokrati en stormig historia. Partiet fick på ett par år 6,7 procent av väljarkåren bakom sig. Sönderfallet gick lika snabbt. Grunden till Ny Demokrati lades genom en artikel i Se&Hör där Bert Karlsson, mer eller mindre av en slump, i en skuggregering satte Ian Wachtmeister som statsminister. Wachtmeister var nog den enda som tog artikeln på allvar och inom en vecka låg duon i en pool i Orlando och snickrade på ett partiprogram.
Att döma av Bert Karlsson svar under morgonens intervju hade han valt en annan kompanjon om han startat ett parti i dag. Partiledningen var en brokig skara som bidrog till partiets snabba sorti ur riksdagen. Bert Karlsson riktar också kritik mot delar av partiprogrammet.
— Av det vi sa har tyvärr 95-98 procent genomförts och allt är inte bra. Bolagiseringen av Apoteken är en katastrof och likaså vården. Jag har inte emot företagande, men då måste man veta vad man köper, säger Bert Karlsson.
Någon omvändning i invandrarfrågan ger han dock inte uttryck för. Men kraven på en hårdare flyktingpolitik har inte hindrat honom att göra affärer i branschen. Nyligen köpte han tillbaka Stora Ekebergs sanatorium utanför Skara där han redan har drivit flyktingförläggning en gång under början av 90-talet. Bert Karlsson förnekar inte att det då var en väldigt lukrativ verksamhet som bar upp fler andra investeringar i ett krisande affärsimperium.
— 1992-1993 behövdes det. Jag var helt beroende av de intäkterna. Räntan var upp i 500 procent och Sommarland blödde efter en momshöjning. Även mitt köpcenter drabbades av ränteläget.
Nu ska fastigheten Stora Ekeberg renoveras för att åter ta emot flyktingar. Och planerna är större än så, totalt ska sju förläggningar dras igång runt om i landet.
Lusten till revansch, och vedergällning, är teman som han kommer tillbaka flera gånger under samtalet med Rapidus vd Jan Wifstrand. Bert Karlsson gör klart, och lyfter gärna fram, att den som kommer i hans väg kan räkna med att förr eller senare få mothugg.
I över 50 år har han drivit olika affärsrörelser och strålande affärer har mixats med mindre lyckade investeringar, men inom schlagerbranschen är Bert Karlssons framgång i det närmaste total. Med en sällsynt näsa för talang fångade han upp Carola Häggkvist redan som tolvåring efter att ha sett henne i ett kort TV-inslag.
– Hon gjorde att jag fick håll på mycket, men ekonomiskt betyder Vikingarna mycket, mycket mer. De har sålt 12,5 miljoner skivor i Sverige.
Bert Karlsson är inte sen att påpeka att han hade ett finger med i spelet när Loreen såg till eurovisionfestivalen hamnade i Sverige.
— Jag fick tjata på henne i en månad för att få henne att ta låten. Artister är totalt värdelösa på att bedöma låtar. Ni tror att artister avgöra karriären, men de har inget att göra med det. Utom utförandet då.
Hur ser då en schlagerexpert på morgondagens tävling? Georgiens bidrag, som har viss Sverigeanknytning, ger Bert Karlsson inte många chanser. Även Grekland bidrag bedömer han som chanslöst.
— Det är en typisk melodifestivallåt anpassad för tävlingen, de kan komma runt tionde, tolfte plats. Danmark är ganska överlägset och Norge blir två. Annars är det fel resultat.
Knappt hade applåderna tystnat förrän Bert Karlsson lämnat podiet och tagit plats som försäljare vid utgången. För en hundralapp kunde den intresserade få inte mindre än två böcker om schlagerkungens långa karriär.
Text: Joel Persson
Foto: Håkan E Bengtsson
Bert Karlsson är före detta semmelfantast. Numera äter han bara en speciell semla, som
bakas i Skara. Morgonens värd Ernst & Young bjöd i alla fall alla frukostgäster på en bulle.
Bert Karlssons egen, modell XL, förblev dock orörd.
Anna Capion, Friends; Daniel Gadd, Deloitte; Jenny Nyström, HiQ Skåne
Boel Lundell, People Impact; Linda Neckmar, Probi; Titti Niskanen, BioInvent
Martin Landgren; Stefan Dahlin, Ernst & Young; Richard Rydén, IXX IT-Partner
Adrijana Karlsson; Rolf Hedman; Maria Malmgren
Joa Falke; Linda Karlsson | Magnus Månsson; Christina Elwing, båda Sparbanken Öresund |
Camilla Görman, ID Kommunikation; Pehr Andersson, Malmö Stad | Maria Moberg, Moll Wendén; Martin Godaly, Delectus Amrop |
Jens Kofoed Hansen, Strålfors; Magnus Forsbrand, MultiQ | Malin Solving; Helena Kurki, CSR Factory |
Bodil Persson, Connect Skåne; Thomas Torounidis. Awapatent | Pia-Karin Åkesson, InUse; Lotte Hoflund, ID Kommunikation |
Kristian Svensson, Rapidus; Jonas Malm, JRS | Oscar Ahlgren, Västra Hamnen Fondkommission; Oskar Kantoft, Dillon |