Som FN-sändebud kämpade hon hårt för utsatt kvinnor på världens slagfält, som EU-kommissionär fick hon själv känna på sexismen i de fina salongerna. På Rapidus frukostmöte berättade Margot Wallström för första gången om de sextrakasserier som förekommer även bland Europas politiska grädda. Samt om hur hon tämjde kemiindustrins mäktiga lobbyingapparat.
Det var många som ville se och höra den förre EU-kommissionären, ex-ministern och det tidigare FN-sändebudet berätta om sin karriär, som nu fört henne till toppen av Lunds universitet. Lokalen på Media Evolution City var fullsatt till sista plats när Margot Wallström intog heta stolen på Rapidus frukostmöte, med Sparbanken Öresund som värd.
Rapidus chefredaktör Jan Wifstrand ledde samtalet som tog avstamp i nuläget för universitetet och de utmaningar som det och Wallström som ordförande står inför.
— Vi måste hålla oss framme i konkurrensen och locka till oss både professorer och studenter, samtidigt som vi måste hålla ihop universitetet och alla fakulteter, sa Margot Wallström, innan hon levererade morgonens nyhet, att Lund ska bli ett grönare universitet och att det är hon som blir ordförande för den nya organisationen.
— Miljö- och klimatfrågor ska genomsyra allt vi gör, forskning och utbildning, policys och upphandling.
Margot Wallström tog även chansen att kritisera regeringen.
— Det är helt obegripligt hur man i tider med hög ungdomsarbetslöshet inte ordnar fler utbildningsplatser, utan kallar det för överproduktion när vi utbildar fler än regeringen planerat, säger hon.
Vid sidan av arbetet på universitetet jobbar Wallström 25 procent för Postkodlotteriet. Detta har givetvis retat en och annan person på vänsterflanken, som tycker att hon sålt sig till kapitalet. Men Wallström tar kritiken med ro.
— Under vilka stenar har de bott? Postkodlotteriet är ett spelföretag som delar ut en miljard kronor om året till 44 ideella organisationer i Sverige, för att hålla uppe deras verksamhet. Jag tycker inte att jag behöver försvara det.
Tuffare motstånd mötte Wallström under sina tio år som EU-kommissionär, särskilt när hon jobbade med kemikaliedirektivet.
— Stormakterna lade sig i, jag hade den amerikanska ambassadören på besök varje vecka. Tysklands kemikalieindustri hade mig nog som voodoodocka och hävdade att Tyskland skulle drabbas av massarbetslöshet om direktivet drevs igenom. Det var den största och värsta lobby man kan bli utsatt för.
Kemikaliedebatten tog en oväntad vändning när Margot Wallström tog ett blodprov, som visade att hon hade 28 olika gifter i blodet, bland annat DDT som varit förbjudet i Sverige i 25 år.
— Då vände det helt och hållet och folk kunde greppa vad de handlade om, säger hon.
När Wallström får frågan av Jan Wifstrand, om uppgiften om att det förekom sextrakasserier på den högsta politiska nivån i EU stämmer, väljer hon att berätta om sina egna upplevelser.
— Ska jag berätta det här… jag kommer inte att säga vem det var. Framförallt blir man väldigt chockad när det händer, säger hon och berättade om en händelse som inträffade under en tillställning i ett land som just tagit över ordförandeskapet.
— Vi var i det här landet för att träffa regeringen och åt lunch utomhus på en gräsmatta. Jag satt intill premiärministern när jag kände att någon började ta på mitt ben under bordet. Jag trodde att jag satt för nära och flyttade på mig, men sedan märkte jag vad som pågick. Jag berättade för min chef José Barrosso, som kände till att sådant hänt tidigare. Det var hemskt obehagligt.
Var det Berlusconi undrar både publik och Jan Wifstrand.
— Nej, men det hade inte förvånat mig, det var ju det enda han tänkte på och pratade om.
Efter EU gick Margot Wallström vidare till ett toppjobb inom FN, och kom att jobba just med kvinnors utsatthet under väpnade konflikter, där våldtäkt inte sällan används som vapen.
För Wallström var det viktigt att snabbt visa att detta är oacceptabelt och straffbart, och under uppdragets första tid besökte hon och en FN-delegation Kongo, där man statuerade exempel. En känd förövare greps och fängslades, och avled senare i fångenskapen.
— Att använda sexuellt våld i en väpnad konflikt ska vara lika illa som att desertera, vi måste göra oss av med myten att det är oundvikligt. Det är ett krigsbrott, men det råder nästan total straffrihet och amnesti för det. Detta är ingen kvinnofråga, det är en fråga om mänskliga rättigheter, säger hon.
Wallström, som är uppvuxen i ett arbetarhem i Kåge utanför Skellefteå, har hunnit med att vara såväl riksdagsledamot som kultur- och socialminister. I dag har hon inga politiska uppdrag, men allt hon gör är politik, menar hon.
— Jag är en politisk varelse, men jag är inte den som letar efter partipolitiska uppdrag, och jag tror att socialdemokraterna har förstått att jag inte heller är intresserad av någon post. Jag har fullt upp.
Text: Jennie Lorentsson
Foto: Kristoffer Lindblad
Björn-Peter Strandgården, Coeli och Daniela Rogosic, Grayling
Anna Arwidi, Popius; Maria Carlsson, E.On Sverige och Eva Vati, ÅF
Glenn Håkansson, Xendon och Carl-Gustaf Trägårdh, Trägårdh advokatbyrå
Carl-Johan Öhman, Rubin Medical och Erik Olausson, Rapidus
Cecilia Gyllenkrok, Region Skåne; Caroline B Le Bongoat, Malmö stad och Pia-Karin Åkessson, Inuse | Kristian Svensson, Rapidus och Andreas Pitlik, South Valentino & Byhr |
Carin Gath, Celeni; Birgitta von Friesendorff, Awapatent och Lars Wirtén, Wirtén PR & Kommunikation | Bengt R Andersson och Niklas Andersson från Resursgruppen. |
Per Strömqvist, Swedbank; Ulrika Nilsson, Lunds universitet och Claes Albinsson, Mannheimer & Swartling | Susanne Ahlberg och Sarah Fredriksson från Genovis. |