fredag 17 maj 2024

inloggad som

Skånsk handel lockar danska entreprenörer

Det är inte i första hand kvalificerade tjänstesektorer som IT, life science eller media som lockar danska företagare över bron. Istället är det inom handelssektorn som danskarna är överrepresenterade i skånska aktiebolags ledning och styrelser.

Härom veckan tittade Rapidus närmare på den danska representationen i ledningen för de tyngre skånska aktiebolagen. I dag fortsätter vi vår unika genomgång och breddar fokus till att inkludera även småbolagen.

I sammanställningen ingår 26.766 skånska aktiebolag som har minst en anställd. Av dessa är det 561 som också har minst en person bosatt i Danmark i styrelsen eller på vd-posten. Här ingår alltså både danska företag som flyttat till Skåne och skånska företag som startats av danskar eller rekryterat danskar till ledningen.

Drygt 40 procent av bolagen med dansk koppling har uppgett att de verkar inom branschen handel, enligt svensk näringsgrensindelning, SNI. Motsvarande andel av samtliga skånska bolag är 25 procent.

— Siffrorna bekräftar bilden av danskar som duktiga handelsmän. I Sverige är det finare att producera varor. Jag tror inte att svenska handlare är lika benägna att gå över Sundet, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler till Rapidus.

Även inom sektorerna tillverkning och transport är danskarna något överrepresenterade. Sämre står det till med de kvalificerade tjänsteföretag där exempelvis konsulttjänster inom ekonomi, vetenskap och media ingår. Av de 561 företagen med dansk representation i ledningen är det 14 procent som har uppgett att de verkar inom denna kategori. För Skåne som helhet är motsvarande andel 23 procent.

Danska_ftg_skåne_smal
Grafik: Erik Olausson

Genomgången visar också att den danska representationen är betydligt större i Malmö än i övriga Skåne. Fyra procent av företagen i Malmö har danskar i ledningen, en dubbelt så hög andel som den för Lund eller Helsingborg.

Tittar man på nybildade bolag i Skåne ser det också ut som att andelen med dansk koppling ökat sedan bron invigdes år 2000.

— Det är helt säkert så att det kommer fler danska företag sedan bron invigdes. Sedan tror jag att det har skett en liten avmattning efter finanskrisen 2008, säger Stephan Müchler. 

Joel Lyth

Det är inte i första hand kvalificerade tjänstesektorer som IT, life science eller media som lockar danska företagare över bron. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad