måndag 6 maj 2024

inloggad som

Högre inflation ger färre nystartade bolag i Skåne

Än så länge minskar antalet konkurser i Sverige och i södra Sverige minskar de mest, det visar ny statistik från UC. Samtidigt minskar även nybildningarna i Skåne och en avgörande faktor tros vara att inflationen slår ojämnt över landet.

Upplysningscentralens sammanställning visar att antalet nyetableringar minskade mest i södra Sverige i oktober, i jämförelse med månaden innan. Anledningen är att många väljer att sitta still i båten och avvakta.

– Det är klart är en trend neråt i ekonomin. Det finns många orosmoln på himlen och flest här nere då vi är hårdast drabbade, speciellt sett till elen. Den är en stor beståndsdel av inflationen, som därför helt klart blir högre i Skåne än de norra delarna av landet, Stephan Müchler, vd för Sydsvenska Handelskammaren.

Det elstöd som den nya regeringen presenterade i förra veckan är retroaktivt. Utredningen som den tidigare regeringen initierade för en framtida lösning, ska vara klar den 15 november.

– Det startas färre bolag i den här delen av landet på grund av att det fortsatt är en stor osäkerhet kring elpriserna den kommande vintern. Det handlar både om man ska starta nytt eller investera, säger Stephan Müchler som räknar med ett ökat antal konkurser framöver.

Redan nu har satsningar, som till exempel Pågens planerade anläggning i Landskrona, pausats på grund av elpriserna. Många bolag har tömt sina kassor efter pandemin, samtidigt som uppskjutna skatter ska betalas tillbaka. Enligt Stephan Müchler behöver flera skånska företag avgöra från dag till dag om verksamheten kan vara igång, beroende på vad morgondagens elpris hamnar på.

– Många företag är motståndskraftiga, men till slut så kommer det här ikapp, säger han.

Mette Carlbom

Än så länge minskar antalet konkurser i Sverige och i södra Sverige minskar de mest, det visar ny statistik från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad