onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Bara en av tio är kvinna i Ideonbolagens topp

Den som upprörs över manlig dominans i börsbolagens ledningar och styrelser bör inte sätta sin fot på Ideon. Mer än två tredjedelar av företagen saknar helt kvinnor i toppen, visar Rapidus kartläggning av forskningsparkens samtliga 153 bolag.

Totalt sitter kvinnor på 72 av 550 vd- och styrelseposter för Ideonbolagen, motsvarande 13 procent. Det kan jämföras med de svenska börsbolagen, som brukar mötas av hård kritik och krav på kvotering för att andelen kvinnliga styrelseledamöter bara är 25 procent.

108 Ideonföretag saknar helt kvinnor i toppen, främst fåmansbolag men även större spelare som Sol Voltaics, Scalado och Malmberg Water. Kvinnorepresentationen är något högre bland styrelsesuppleanterna och för inkubatorbolagen på Ideon Innovation än för Ideon som helhet.

Att undersöka könsfördelningen i börsbolagens styrelser och ledningar är en populär sifferexercis i svenska medier, inte minst runt internationella kvinnodagen. Ebba Åsly Fåhraeus, ordförande i Lundabolaget Genovis och mentor i programmet Styrelsekraft som syftar till att hjälpa fram kvinnligt ledarmaterial, blir ändå förvånad över att Ideon är så pass mansdominerat.

Ebba_Åsly_Fåhraeus— Det är erbarmligt nog bland börsbolagen. Men på något absurt sätt är miljön man rekryterar från kanske ännu mindre och mer isolerad på Ideon. Sedan är många Ideonföretag teknikinriktade, där männen av tradition dominerar. De har inte heller samma massmediala tryck på sig att rekrytera in kvinnor, säger hon till Rapidus.

Börsbolagen har ett ständigt kvoteringshot hängande över sig. Skulle det vara en bra idé på Ideon?

— Nej, det är svårt att driva något sådant i så små bolag. Det är en utbildningsfråga att få dem att förstå värdet av att bredda sina styrelser. Här kan även rådgivare och nätverk som Connect gör en insats, säger Ebba Åsly Fåhraeus.

Ideon grundades 1983 och är Sveriges största forskningspark. Bakom står Ikano, Wihlborgs och numera även Lunds universitet och Lunds kommun.

Inte heller Stefan Håkansson, vd för Malmöbaserade E.on Värmekraft och mentor i Styrelsekraft, ser kvotering som någon lösning.

— Jag tror på marknaden och att de som har bra mix i styrelsen kommer gå bättre än konkurrenterna. Sedan gäller det att visa upp bra exempel, säger han.

Styrelseproffset Charlotta Falvin tillträder snart som ordförande för Ideon AB. Hon välkomnar debatten om kvinnlig representation i styrelserna men tycker den är alldeles för enögd.

Charlotta_Falvin— Ett större problem är att man inte tänker efter vilken styrelse man behöver, både när man startar och växer. Ibland blir man exempelvis sittande med gamla grundare och finansiella investerare som bara bevakar sina pengar och inte förmår ta bolaget vidare, säger hon.

I genomgången ingår samtliga aktiebolag och stiftelser som har huvudkontor eller betydande delar av sin verksamhet på Ideon samt alla bolag på inkubatorn Ideon Innovation. Däremot ingår inte rena serviceföretag eller de koncerner som bara har lokalkontor på Ideon. Personer som är såväl vd som styrelseledamot för ett bolag har bara räknats en gång.

Nästa vecka fortsätter vi vår genomgång av Ideonbolagens styrelser och ledning, då med fokus på vilka enskilda personer och sfärer som har makten.

Erik Olausson

Den som upprörs över manlig dominans i börsbolagens ledningar och styrelser bör inte sätta sin fot på Ideon. Mer än […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Investeringsviljan ökar bland änglarna

    Affärsänglar säger i en enkät att de planerar att öka sina investeringar under det kommande året. De förklarar även varför.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Norska pengar ska göra Great IT ”greit”

    Expansiva Great IT fortsatte växa under förra året. Samtidigt vände tidigare vinster till förlust på sista raden. Nu tar koncernen in norska pengar för att driva på den fortsatta tillväxtstrategin.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

  • Näringslivet hjälper småbolag att växa

    Ideon har dragit igång en ny omgång av programmet Navigator Scaleup som ska ge små företag en skjuts i tillväxten. Denna gång är det fem bolag som under två år får stöd av mentorer från näringslivet.