tisdag 9 juli 2024

inloggad som

Bara en av tio är kvinna i Ideonbolagens topp

Den som upprörs över manlig dominans i börsbolagens ledningar och styrelser bör inte sätta sin fot på Ideon. Mer än två tredjedelar av företagen saknar helt kvinnor i toppen, visar Rapidus kartläggning av forskningsparkens samtliga 153 bolag.

Totalt sitter kvinnor på 72 av 550 vd- och styrelseposter för Ideonbolagen, motsvarande 13 procent. Det kan jämföras med de svenska börsbolagen, som brukar mötas av hård kritik och krav på kvotering för att andelen kvinnliga styrelseledamöter bara är 25 procent.

108 Ideonföretag saknar helt kvinnor i toppen, främst fåmansbolag men även större spelare som Sol Voltaics, Scalado och Malmberg Water. Kvinnorepresentationen är något högre bland styrelsesuppleanterna och för inkubatorbolagen på Ideon Innovation än för Ideon som helhet.

Att undersöka könsfördelningen i börsbolagens styrelser och ledningar är en populär sifferexercis i svenska medier, inte minst runt internationella kvinnodagen. Ebba Åsly Fåhraeus, ordförande i Lundabolaget Genovis och mentor i programmet Styrelsekraft som syftar till att hjälpa fram kvinnligt ledarmaterial, blir ändå förvånad över att Ideon är så pass mansdominerat.

Ebba_Åsly_Fåhraeus— Det är erbarmligt nog bland börsbolagen. Men på något absurt sätt är miljön man rekryterar från kanske ännu mindre och mer isolerad på Ideon. Sedan är många Ideonföretag teknikinriktade, där männen av tradition dominerar. De har inte heller samma massmediala tryck på sig att rekrytera in kvinnor, säger hon till Rapidus.

Börsbolagen har ett ständigt kvoteringshot hängande över sig. Skulle det vara en bra idé på Ideon?

— Nej, det är svårt att driva något sådant i så små bolag. Det är en utbildningsfråga att få dem att förstå värdet av att bredda sina styrelser. Här kan även rådgivare och nätverk som Connect gör en insats, säger Ebba Åsly Fåhraeus.

Ideon grundades 1983 och är Sveriges största forskningspark. Bakom står Ikano, Wihlborgs och numera även Lunds universitet och Lunds kommun.

Inte heller Stefan Håkansson, vd för Malmöbaserade E.on Värmekraft och mentor i Styrelsekraft, ser kvotering som någon lösning.

— Jag tror på marknaden och att de som har bra mix i styrelsen kommer gå bättre än konkurrenterna. Sedan gäller det att visa upp bra exempel, säger han.

Styrelseproffset Charlotta Falvin tillträder snart som ordförande för Ideon AB. Hon välkomnar debatten om kvinnlig representation i styrelserna men tycker den är alldeles för enögd.

Charlotta_Falvin— Ett större problem är att man inte tänker efter vilken styrelse man behöver, både när man startar och växer. Ibland blir man exempelvis sittande med gamla grundare och finansiella investerare som bara bevakar sina pengar och inte förmår ta bolaget vidare, säger hon.

I genomgången ingår samtliga aktiebolag och stiftelser som har huvudkontor eller betydande delar av sin verksamhet på Ideon samt alla bolag på inkubatorn Ideon Innovation. Däremot ingår inte rena serviceföretag eller de koncerner som bara har lokalkontor på Ideon. Personer som är såväl vd som styrelseledamot för ett bolag har bara räknats en gång.

Nästa vecka fortsätter vi vår genomgång av Ideonbolagens styrelser och ledning, då med fokus på vilka enskilda personer och sfärer som har makten.

Erik Olausson

Den som upprörs över manlig dominans i börsbolagens ledningar och styrelser bör inte sätta sin fot på Ideon. Mer än […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Alfa Laval prisas i Lund

  Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

 • Näringslivet hjälper småbolag att växa

  Ideon har dragit igång en ny omgång av programmet Navigator Scaleup som ska ge små företag en skjuts i tillväxten. Denna gång är det fem bolag som under två år får stöd av mentorer från näringslivet.

 • Dansken som köper Mason

  Danska Nextt Management, med Christian Hvashøj Schaarup i spetsen, förvärvar den Malmöbaserade förmedlaren av interimchefer Mason Executive Interim.

 • “Investeringsklimatet tinar upp”

  Enligt investerarnätverket Connects årliga investerarbarometer är investeringsviljan på väg tillbaka hos Sveriges affärsänglar, efter en avvaktande period.

 • Camurus föll hårt på rapport

  Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

 • Kjell & Companys aktie i fritt fall

  Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

 • Änglar i skolbänken

  Även affärsänglar behöver självförtroende och ökade kunskaper. Så resonerar investerarnätverket Connect när de arrangerar en kurs i onoterade investeringar. I tre dagar får änglarna sätta sig i skolbänken.