lördag 14 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tufft kvartal för Genovis

|  
|  

Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

Genovis omsättning har minskat med runt 30 procent det senaste halvåret till 70 Mkr medan EBITDA, justerat för licensintäkter och relaterade kostnader, är ungefär samma som motsvarande period förra året och nådde knappt 14 Mkr. 

– Vi är fortfarande lönsamma och har runt 135 miljoner kronor i kassan. De senaste åren har det gått väldigt bra för oss med en stadig ökning av intäkter och expandering av produktportföljen. Dock har försäljningen till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital gått sämre den senaste perioden. Men vi förväntar oss att det gradvis ska gå bättre det närmaste halvåret, säger Genovis vd Fredrik Olsson.

Mindre än 1 procent av bolagets försäljning sker i Sverige. Största delen av försäljningen, runt 60 procent, går till stora amerikanska och europeiska läkemedelsbolag som använder bolagets produkter vid sin forskning och utveckling. Men försäljningen till de mindre kunder som är beroende av riskkapital har minskat.

– Tillgången på riskkapital finns generellt men man sitter och väntar på att räntorna ska gå ner. I USA förväntas en räntesänkning i höst vilket förmodligen gynnar våra mindre kundbolag.

I juli investerade Genovis i RNA-analysföretaget Sequrna som är ett mindre Stockholmsbolag.

– Vi investerade för att hjälpa dem bygga upp sin affär, och äger nu 25 procent av bolaget. Vi ska hjälpa dem att marknadsföra och sälja sina produkter genom våra kanaler. Expansion och förvärv ligger i vår strategi.

Nyligen meddelade Genovis att man avyttrat sina tillgångar i sin antikroppsaffär.

– Vi förvärvade ett bolag 2020 för att komma närmare våra kunder i Nordamerika, och har fördubblat värdet av den tillgången på fyra år. Vi behåller anläggningarna i USA. Nu fokuserar vi på vår kärnaffär som är enzymteknologi och står framåtlutade med planerade lanseringar av nya intressanta produkter.

Genovis, som har runt 30 anställda i Lund och cirka 10 i USA, grundades för 25 år sedan av life science-profilen Sarah Fredriksson, nu vd för Helsingborgsbolaget Aqilion.

Företagets nettoomsättning var rekordstor förra året och uppgick till nära 160 Mkr. Bolaget har varit lönsamt de senaste fem åren och har ett börsvärde på drygt 1,5 miljarder kronor. Aktien handlas för runt 24 kronor.

Elisabet Ottosson

Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.