tisdag 22 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dagens höga tempo ger sämre chefsrekryteringar

Neuhauser

I dag är bemanningsbranschen och rekryteringsfirmor något självklart inom såväl privat som offentlig sektor. När Birgitta Neuhauser på åttiotalet var med och grundlade begreppet executive search med Neuhauser & Falck i Sverige var rekrytering fortfarande något som några få utvalda fick göra på statens nåder.

— Det krävdes specialtillstånd för att hålla på executive search. Vi var en handfull som hade det i början på åttiotalet. Det har varit en fantastisk tid att se utvecklingen inom först privat och sedan offentlig sektor, säger Birgitta Neuhauser.

Hon påpekar att det fortfarande inte är tillåtet i Sverige, till skillnad från många andra länder, att ta betalt av de arbetssökande i jakten på ett jobb. En rimlig lagstiftning? Frågan ställs av Rapidus Lisa Kirsebom som håller i intervjun på scen.

— Jag tycker den lag vi har är bra, den fungerar väldigt väl. Jag tycker nog att de som är i rekryteringsbranschen tjänar tillräckligt. Så är det med det.

Publikrader
Stort intresse. Över 200 personer hade anmält sig till Rapidus ”Efter jobbet”-träff i Malmö.

Vad är det då som utmärker talangen, särskiljer vinnaren från den ständiga tvåan? Som programledare för Idol och snart sagt alla större tv-sända idrottsarrangemang har Peter Jihde på nära håll följt utvecklingen av vår tids största stjärnor. Han ringar in en egenskap som utmärker dem alla.

— Pliriga ögon. Anja Persson, Klüft, Zlatan,Ewa Hamilton och en nykter Waldner. Jag har en lista med artister också. Nyfikenheten och humorn är något som förenar talanger i alla branscher, säger Peter Jihde.

Birgitta Neuhauser tar fasta på mer abstrakta egenskaper.

–Förmågan att sätta upp tydliga mål och organisera människor så att de vet vart de ska. Det skapar en organisation som är tydlig och ger glädje i arbetet. I stort är det samma egenskaper som gäller i dag som på sjuttiotalet.

Jihde m lisa i förgrund

Under sin tid som rekryterare tillsatte Birgitta Neuhauser runt 500 toppchefer och träffade tusentals ytterst kompetenta kandidater. Ändå vill hon inte kännas vid någon allvarlig felrekrytering. Hon kan däremot peka ut tre kategorier som kräver ledare utöver det vanliga.

–Jag måste tillstå att vissa branscher är oerhört svåra att leda.Konsulter, journalister och teaterfolk är exempel på sådana. Det är fack där alla är stjärnor och där du kommer väldigt långt genom att göra ett bra eget arbete, då faller också bolagen lätt samman, säger Birgitta Neuhauser.

Handboll
Axel Sjöblad, försäljningschef på Gambro och tidigare landslagspelare i handboll, fick från publikraderna göra en snabbintervju med Peter Jihde för att bedöma hans lämplighet för ett chefsjobb.

Att fel omgivning kan göra en stjärna till en direkt negativ kraft är något de båda bekräftar.

— Det var ett bråk med Robert Perlskog som fick mig att säga upp mig från TV4 2001. Nu kan vi jobba tillsammans, men då kunde vi inte det, säger Jihde och sticker in att Perlskog naturligtvis var talangen.

Birgitta Neuhauser lyfter fram Åkerlund & Rausings tidigare VD Bror Anders Månsson som ett exempel där en talang höll på att stjälpa snarare än hjälpa.

— Han är en karismatisk person med väldigt många idéer, samtidigt höll han på att dra dem ner i fördärvet. Han hade för svaga medarbetare omkring sig som inte kunde sovra bland hans idéer. Samtidigt var det modigt att styrelsen att sätta honom i den positionen.

Diskussionen om den kortsiktiga kvartalsekonomi som börsen skapar blossar regelbundet upp. Enligt Birgitta Neuhauser påverkar det snabba tempot och krav på omedelbara resultat också rekryteringsprocessen till chefpositioner.

— I dag är det mycket ovanligt att röra sig mellan branscher. Förr i tiden var det betydligt vanligare. Det bidrog till att svenska företag var så framgångsrika. Man kunde ta erfarenhet från en bransch till en annan. Nu måste det gå så snabbt och då blir det ”more of the same” och korsbefruktningen går förlorad, säger hon.

Text: Joel Persson
Bild: Patrik Persson



Matmingel

Mingel 4

Mingel 6

Lena Påhlman, TeliaSonera, och Anders Norman, Almi Therese Ruland och Per le Behrta, båda Experis

Mingel 5

Ensam galapetter

Lina Hansson och Dan Florén, Ernst & Young Christer Hansson, Sparbanken Öresund

mingel 1

mingel 2

Thomas Falck, Neuhauser & Falck, och Louise Falck, Hudson Johan Michaelsson och Caroline Renée, båda TeliaSonera

Ensam galapetter 3

Ensam galapetter 2

Pernilla Thellmark, Nilla Rolf Hedman, Mentor International

mingel 3

Mingel 7

Bo Rosvall och Rolg Warhed, båda från kvällens värd TeliaSonera Sofia Holmberg och Maria Staf, båda IoF Södra Innerstaden


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.