Kort sagt: Förskjutningen i ekonomisk styrka över Sundet till Sydsveriges fördel har öppnat den svenska arbetsmarknaden för dansk arbetskraft och skapar nya förutsättningar för affärer.
Problemet är att livet på den danska sidan fortsätter som om inget hänt. Själland måste nu en gång för alla öppna ögonen för Öresundsregionen.
Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör
Nyligen slöt 160 arbetslösa danska hantverkare upp till ett stormöte i Köpenhamn. De hade tappat tron på danska arbetsmarknaden och ville ha jobb i den svenska byggboomen. Var tredje hantverkare i Köpenhamn står utan uppdrag, men också arbetsgivarna friar till Sydsverige: Dansk Byggeri ger i en Sverigehandbok råd till företag som vill in på svenska marknaden.
På många sätt vänder nu trafiken över Sundet. Under högkonjunkturen har danskarna vant sig vid att integrationen mest handlar om en låg svensk krona. Men nu ökar svenskarnas besök, inköp och övernattningar i Danmark medan danskarna tvingas tänka på Skåne när det gäller handel, investeringar och jobbansökningar.
Vändningen är inget annat än dramatisk. Den danska reservationen inför Öresundsintegrationen är vid vägs ände. Köpenhamn och resten av Själland kan inte längre uppfatta Öresundsregionen som en självservering där man bara kan rekrytera och köpa billigt i Skåne som om det handlade om en underutvecklad provins.
Danskarna måste nu ta Öresundsfrågan på allvar och fånga den entusiasm för en gemensam region som vi hittills sett mest av i Skåne. Köpenhamn och Själland kommer att tvingas bli långt mer synliga i Sydsverige än någonsin tidigare, men det kräver att vanetänkandet bryts.
Det finns personer som förstått grejen, som Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen. Han har bland annat föreslagit fusioner och samarbeten för turist- och näringslivsorganisationer över Sundet, exempelvis Copenhagen Capacity. Men enligt egen utsago har han inte fått ut annat än käbbel från sina förslag, vilket är talande nog för den danska sidan.
Frank Jensens idéer, och annat som skulle markera Köpenhamn och Själland mer i Skåne, går dock inte att komma förbi framöver:
* Version2, dansk sajt för IT-intresserade, hade för några veckor sedan följande rubrik: Arbejdsløs? Find et it-job i Skåne! Artikelns budskap dök senare upp i affärstidningen Børsen och båda medier drar slutsatsen att det nu finns många lediga IT-jobb i Skåne, jämfört med Köpenhamnsområdet.
* Inom life science-området har de danska jobbportalerna stepstone.dk och pharma-job.dk båda upptäckt Skåne.
* Inom miljöteknik visar den nya rapporten Öresund som Low Carbon Region att utvecklingen mot en fossilfri Öresundsregion skapar efterfrågan på personal för uppbyggnad av energianläggningar, starkströmnät och värmepumpsystem. Medan konjunkturen pressar det danska byggandet kan en boom för cleantech i Skåne komma att hämta arbetskraft från Danmark.
* Också en undersökning av den skånska och själländska arbetsmarknaden i projektet Job og Kompetencer i Øresundsregionen visar att förskjutningen i ekonomisk styrka plötsligt öppnar den svenska arbetsmarknaden för danskar.
Problemet på Själland är att livet inom exempelvis entreprenörskap fortsätter som om inget hade hänt. Bland annat nämner Københavns Erhvervscenter i sitt erbjudande till nya entreprenörer inte ett ord om hur närmarknaden i Skåne kan utnyttjas.
Vidare har arbetsgivarna i Dansk Erhverv kastat in handduken för det populära Öresundsindexet. Och inga danska protester har hörts om att Øresund IT, Food, Logistics och Environment fått sin dödsstöt.
Men utvecklingen är en väckarklocka för den danska självgodheten.
Malmö och Lund är långt ifrån de provinshålor som de emellanåt kan behandlas som i Danmark. Familjen Wallenberg har just gått in med 30 miljoner kronor i spjutspetsutvecklingen av lysdioder i Ideonbolaget Glo och tioårsjubileet för prisbelönta Bo01 samt de miljöorienterade byggena i Västra hamnen skriker till Köpenhamn att det kommit igång på allvar i Skåne.
Det finns ett gammalt ordspråk som säger att nöden lär naken kvinna spinna. Det är sant att skåningarna har tio års försprång i att söka jobb i Danmark och ser arbetsmarknaden över Sundet som en naturlig del av vardagen. Nu ska danskarna lära sig detsamma. Om inte av lust — så av nöd!
Klik her for at se dansk version af artikeln