lördag 12 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Svensk succé präglar dansk valrörelse

Kort sagt: Inte många svenskar har insett hur nära Danmark är ett val till folketinget — och vilket inflytande Sverige har börjat få i valrörelsen, som redan är i full gång. Danskarna har plötsligt tvingats titta avundsjukt på den svenska utvecklingen med bättre tillväxt och lägre skattetryck. Denna nya politiska debatt är viktig för Öresundsintegrationen.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Mycket har ändrats i Sverige sedan denna (danska) skribent för ett och ett halvt år sedan träffade en kvick säljare i Malmö. Det var rea på hemelektronik och det slutliga säljargumentet var att dansken skulle tänka på att priset var satt i små svenska pesetas.

Nu har den svenska kronkursen stigit tjugo procent. Sveriges BNP-tillväxt överträffar med marginal den danska och skattetrycket faller på svenska sidan Sundet.

Det är ganska irriterande för danska politiker. Speciellt för de borgerliga regeringspolitikerna som försöker hålla sig kvar vid makten. För dem är det trist att konststycket inte lyckades först i Danmark så att de kunde kamma hem lite välbehövlig ära.

Sverige har blivit ett mycket aktuellt diskussionsämne, en måttstock och förebild i Danmark.

Redan om några få veckor kan folketingsvalet bli utlyst eftersom regeringen gjort det till en prestigefråga att avskaffa den så kallade efterlønen, som ger möjlighet till pensionering vid 62 års ålder. Utgången blir antingen en kompromiss, eller så tvingar den politiska striden fram ett folketingsval precis innan eller efter sommarsemestrarna. Under alla omständigheter måste valet utlysas senast i november.

Socialdemokraterne ser helst att valet kommer så snabbt som möjligt. Just nu ger opinionsmätningarna dem statsministerposten. Och här kommer Sverige in i bilden. Den borgerliga svenska regeringen gör jobbet med tillväxt, statsskuld, skattetryck och kronkurs jämförelsevis så mycket bättre än sin danska motsvarighet.

Regeringspartiet Konservative har sagt att de vill ge skattesänkningar på 35 miljarder danska kronor de kommande nio åren. Målet är att skattetrycket ska ner från 47 till 45 procent innan 2020 och nå svenska nivåer.

Därmed utmanar Konservative statsministerpartiet Venstre i sin politik, eftersom Venstre tvekar om fler skattelättnader. Konservatives slutsats är att Sverige tack vare lägre skatter skördar framgångar med ökad tillväxt. Men det är mer än skatt i det — med danska ögon sett — svenska miraklet.

Problemet för de borgerliga i Danmark är att medan Sverige jobbat hårt med att få den offentliga sektorn under kontroll och genomfört kraftiga reformer, så har den danska regeringen under åren med nuvarande NATO-generalsekreteraren Anders Fogh Rasmussen som statsminister fått växande offentligliga finanser. Danmark har i dag den största offentliga sektorn någonsin.

Också på andra områden blir Sverige en förebild och en faktor i den danska valrörelsen. Danskarna har i större utsträckning än svenskarna skuldsatt sig för bostäder och har därigenom mindre köpkraft. En del av problemet kommer från borgerliga lagar om amorteringsfria lån, som satte igång tillväxten men i dag gjort många husägare insolventa eftersom bolånet är större än bostadens värde. En hel del har redan tvingats lämna hus och hem.

Men den nya danska debatten om Sverige är en god nyhet för Öresundsintegrationen.

Senaste åren har debatten bara handlat om svenskarnas skräck för att diskutera problem med invandring, vilket hjälpte till att ge Sverigedemokraterna vind i seglen, precis som en tidigare dansk beröringsskräck medverkade till Dansk Folkepartis stora stöd. Det har varit ett samstämmigt avståndstagande från proffstyckare på båda sidor Sundet om den saken, medan diskussioner om ekonomi, som skulle vara fruktsamma på ett helt annat sätt, kommit i skymundan.

Nu måste danskarna i högre grad förhålla sig till Sveriges hantering av finanser och näringsliv. Danmark är inte längre i ett läge där skånsk arbetskraft bara skulle bidra till att ekonomin inte överhettades under uppgången. Istället står en politisk harmonisering med Sverige på agendan. Det kan bara bidra till ökad integration när danskarna går från politisk likgiltighet gentemot svensk ekonomi och arbetsmarknad, till att se Sverige som en allt större förebild. Det är trots allt svårt att blunda för en succé.

Klik her for at se dansk version af artikeln.

Kort sagt: Inte många svenskar har insett hur nära Danmark är ett val till folketinget — och vilket inflytande Sverige […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Hänt i vecka 27

    Fastighetsbolagen Catena och Wihlborgs kom med rapporter, Prolight fick in sina 100 miljoner och två börs-vdar lämnar sina poster. Det är några av den gångna veckans nyheter.