lördag 5 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hyllie och Ørestad — lika barn som borde leka ihop

Kort sagt: Sett till infrastrukturen blir Malmös nya stadsdel Hyllie det mest Öresundsnära som Sydsverige kan erbjuda. Området lär få stor betydelse för många skåningar. Men likheterna är slående med Ørestad och frågan är vilken position Hyllie kan ta i regionen.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Det är mindre än tre månader kvar tills det första tåget rullar genom citytunneln i Malmö. Den nya stationen Hyllie blir sista stoppet innan Öresundsbron — och det första danskarna möter när de reser till Skåne.

Runt stationen ska en hel stadsdel växa fram. Det ska byggas 8.000 lägenheter och på sikt ska 7.000 personer ha sitt arbete här.

Sedan snart två år står Malmö Arena klar som första anläggning. Med citytunneln kan utvecklingen av övriga området komma igång på allvar. Bland projekten finns en mässhall och köpcentret Emporia med 220 butiker.

På pappret påminner Hyllie mycket om Ørestad, den smått futuristiska stadsdel som på femton år vuxit fram på ödemarken öster om Köpenhamn. Med kommunikationer som Metro och Öresundståg skulle Ørestad bli det självklara valet för Öresundsmedborgaren och försågs också det med ett jättelikt köpcenter, Fields.

Även om det idag bor över 6.000 i Ørestad har lägenhetsförsäljningen periodvis gått trögt. Området har också fått kritik för sin planläggning. Faktum är att tänkarna bakom Hyllie använder den danska förorten som måttstock för hur det inte ska bli. Hyllie ska byggas tätare, mer mysigt. Minst trettio procent ska vara hyresrätter.

Samtidigt har Ørestad lyckats locka det tunga näringslivet. Företag som Ferring och Rambøll har etablerat stora kontor där. Området har med mässor och konferenser på Bella Center blivit en internationell mötesplats.

I Sverige har företag börjat annonsera sin flytt ut till Hyllie, exempelvis lämnar IT-konsulten System Verification kontoret bakom Malmö centralstation. Förutsättningarna är goda för att någon form av företagskluster ska bildas även i Hyllie. Den exakta inriktningen går bara att spekulera i, men det skulle mycket väl kunna handla om just IT-bolag.

Infrastrukturen blir ypperlig. Kastrups flygplats ligger 12 minuter bort, Malmö central når man på 6 minuter och Hovedbanegården på 27. Till skillnad från företagsklustret i Dockan och Västra hamnen i Malmö har Hyllie också smidiga vägförbindelser.

Det bäddar för Hyllie som utpräglat nav för såväl in- som utpendling. Bolag kan attrahera personal från både Skåne och Danmark. För pendling till Köpenhamn blir området det närmaste man som tågresenär kan utgå ifrån.

Emporia och Malmö Arena kommer sörja för att skåningarna tar citytunneln och Hyllie till sitt hjärta. Priset för en biljett med tåg från centralen eller Triangeln blir samma som för stadsbuss, idag 18 kronor. Det kommer att ge en hel del interna trafikströmmar i Malmö.

Allt gott så långt, men på ett övergripande plan skulle det kunna vara mer genomtänkt. Infrastrukturen är nämligen minst lika bra i Ørestad. Områdena ställs mot varandra med köpcentrum och liknande möjligheter till boende, pendling och möten. Fortfarande finns vissa planer på en multiarena i Ørestad vilket skulle ge direktkonkurrens inom också nöjen.

Nybyggen rivaliserar i en region där vi egentligen behöver samverka för att ta en plats på världskartan. Hyllie kan säkert hitta en lokal position inom fritid och arbete, men liksom i relationen Köpenhamn-Malmö kommer Ørestad förbli storebror med sitt tyngre namn, vilket är en viktig faktor när internationella företag tittar på etableringar. Två så lättillgängliga områden på nära avstånd är en styrka för Öresundsregionen, men för att dra full nytta krävs landsöverskridande strategier och gemensam profilering.

Kort sagt: Sett till infrastrukturen blir Malmös nya stadsdel Hyllie det mest Öresundsnära som Sydsverige kan erbjuda. Området lär få […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.