Kort sagt: Inför Öresundsbrons jubileum finns en översedd faktor — det är näringslivet som hittills stått för den viktigaste integrationen. Stort beröm för det, och de kommande 10 åren blir också just entreprenörer och företagare avgörande. Rapidus ger fem förslag för integrationen.
Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör
Man kan alltid diskutera om glaset är halvfullt eller halvtomt. Det är en positiv och en negativ syn på exakt samma mängd — låt oss säga champagne när vi nu står tätt inpå brons 10-årsfest. Samma positiva eller negativa synsätt kan användas i beskrivningen av Öresundsintegrationen.
Rapidus har med jämna mellanrum fått kritik för att vara negativ, men en gång för alla: Det är vi inte!
Vi är positiva och glada inför jubileet. Bil nummer 50.000.000 körde över bron för ett par månader sedan. Trafiken har ökat nästan 50 procent sedan 2001. Integrationen dundrar framåt i och med att pendlingen, investeringarna och rekryteringarna på tvärs ökar. Så hipp hipp hurra!
Men vi är positivt kritiska, och det är en annan sak. Vi kan nämligen se en långt större potential än den som utnyttjas idag.
Det finns anledning att återkomma till rapporten Erhvervslivets Øresundsindeks 2010 som Dansk Erhverv och Sydsvenska industri- och handelskammaren lagt fram. En slutsats är att näringslivet blir allt bättre på att utnyttja möjligheterna kring Sundet. På en skala 0 till 100 har integrationen gått från till 53 år 2000 till 69 nu i år — även om den ekonomiska krisen gav en mindre tillbakagång under 2009.
Förra veckans snabbanalys handlade om den politiska ansvarsflykten i integrationsfrågor, så låt oss här vara mer positiva och prata om dem vi kan räkna med i Öresundsintegrationen — nämligen näringslivet.
Den kraftigt ökade pendlingen från Sverige till Danmark, totalt sett en fördubbling i integrationsindex för arbetsmarknaden, har drivits av företag som efterfrågar arbetskraft.
De områden där integrationen haltar mest är handel och samarbete. Det indexet har under hela broperioden legat på ungefär halva sin potential.
Danska företag samarbetar i mindre grad än svenska, för att exempelvis skaffa kapital från andra sidan Sundet. Vidare handlar svenska företag mer över Sundet än danska, eftersom huvudstadsregionen gör marknadsutvidgningen större för svenska företag.
En del av Rapidus konstruktiva kritik går därför ut på att speciellt danska verksamheter ska se mer mot sina östra grannar. Här är fem förslag för mer integration:
* Danska företag i svenska inkubatormiljöer är sällsynt, och vice versa. Det är en utmaning att stärka samarbetena inom detta segment. Det skulle vara en försäkring för fortsatt integration och klusterbildning om tillväxtföretag tidigt etablerade sig på tvärs. Det skulle också betala sig för inkubatorerna att satsa på mer marknadsföring och uppsökande arbete över Öresund.
* Ett kortsiktigt utnyttjande av den låga svenska kronkursen kan i långt högre grad användas av danska företag för inköp av såväl produkter som service i Skåne. Även offentliga inköpare i Danmark håller på att få upp ögonen för fördelarna. Det finns dock en tröghet i handelskammare och andra organisationer när det gäller att få till prisjämförelser och rapporter som kan snabba upp den processen.
* Men som sagt är prisfördelen från dansk sida kortsiktig. Full integration kräver gemensam valuta, men har vi sett Dansk Erhverv och Sydsvenska industri- och handelskammaren föra en effektiv, gemensam eurokampanj? Det skulle klä dem och andra organisationer som Medicon Valley Academy att göra gemensamma kampanjer om vi ska kunna ta ett avgörande grepp på integrationen och kampen mot barriärer.
* ESS lyfts välförtjänt fram som ett forsknings- och näringslivsmässigt samarbete mellan Sverige och Danmark. Men faktum är att det är ett undantag. En stor bromskloss är de fastlåsta forskningsmedlen till nationella projekt. Men det är inte enbart en politisk frågeställning, utan det gäller att näringslivets stora och små aktörer presenterar projekt tillsammans, för Højteknologifonden och Vinnova kan vara lyhörda.
* Och så låt oss avsluta positivt och konstatera att gemensamt konferens- och mässdeltagande varit en framgång för vid fastighetsmässan MIPIM och bioteknikmässan BIO. Företag i andra branscher kan följa exemplen och göra gemensam sak med kollegorna i Danmark respektive Sverige när potentialen ska visas utåt.
Vi på Rapidus konstaterar att integrationsglaset är halvfullt. Det finns plats till mer, men vi kan glädjas åt det vi har och säger ett stort grattis till alla i Öresundsregionen för de första 10 åren med bron.
Detta var den andra av två snabbanalyser från Rapidus inför Öresundsbrons 10-årsjubileum i sommar.