fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Högerkanten december

Observera! Detta inte är en normal Rapidusartikel utan ett sammandrag av inläggen på redaktionsbloggen Högerkanten från december 2009.

Svenskkinesisk kamp i teknikkriget
2009-12-14 13:40:16 | Permalink |
Kampen om marknadsandelar i telekomindustrin är stenhård och i dag gör Ericsson och Huawei gemensam sak mot konkurrenterna i samband med att TeliaSonera och NetCom lanserar världens hittills största kommersiella LTE-tjänst i Stockholm, respektive Oslo.

Den heta telekomtekniken LTE, Long Term Evolution, är benämningen på fjärde generations mobiltelefoni. I korthet kan LTE beskrivas som mer avancerad, lättare att använda och framförallt billigare i drift. För operatörer är tekniken perfekt då basstationerna ger en mycket högre effektivitet.

Telekomföretag världen runt storsatsar nu på just LTE, men utvecklingen verkar ta lite längre tid än planerat. Förra året trodde många att LTE skulle vara kommersiellt tillgängligt redan under det första halvåret i år. Minsta lilla framsteg har därför belönats med utskick till pressen och om LTE-satsningarna liknas med framryckningar på ett traditionellt slagfält skulle positionsförändringarna hittills snarast sägas ha räknats i millimeter. I och med dagens lansering av TeliaSoneras och NetComs satsningar får Ericsson och Huawei gemensamt sägas ligga först. Frågan är dock vad konkurrenternas motdrag blir och när det kommer. Redan i eftermiddag, nästa vecka eller först efter årsskiftet?

Det enda problemet som nu kvarstår i både Sverige och Norge är att det inte finns några mobiltelefoner som kan utnyttja LTE. Men det är ju en senare fråga. Kolla även in YouTube för mer bakgrundsinformation till Sverigessatsningen eller Norgesatsningen.

Snart går det supersnabbt att surfa, också med LTE. Bilden här ovanför är från Hongkong där mobiloperatören CSL visar teknik från den kinesiska konkurrenten ZTE, som inte ligger jättelångt efter Ericsson och Huawei i kriget om framtidens mobiltelefoni. /AF

Uppdatering: Motdraget från konkurrenterna kom ännu snabbare än väntat. Alldeles nyss kom en pressrelease från ZTE där det står att företaget i tester av sin TD-LTE-teknik lyckats uppnå en överföringshastighet på 130 Mbps mellan basstation och mobiltelefon, vilket enligt ZTE är snabbast i världen.

Rookie blir riskkapitalist
2009-12-10 12:07:13 | Permalink |
Nikolaj Nyholm, tidigare VD för Malmöbaserade Polar Rose, är ny partner på danska riskkapitalbolaget Sunstone Capital.

Nikolaj Nyholm lämnade i höstas över chefskapet för Polar Rose till kollegan Carl Silbersky. Tidigare har Nikolaj Nyholm varit med om att starta upp en rad IT-bolag i Danmark. 2008 utnämndes han till ”Årets Rapidusrookie” och fick mingla bland makthavarna i Davos sedan Polar Rose utsetts till Technology Pioneer av World Economic Forum.

Nu blir han istället en av dem som ska hitta lämpliga investeringar för Sunstones 400 miljoner euro starka kassa. Bland tidigare investeringar finns bland andra Lundabaserade Flatfrog Technologies, e-handelsbolaget Boozt i Malmö och danska vaccinbolaget Ace Bioscience. /EO

Danmark drar fler experter
2009-12-08 15:33:01 | Permalink |
Danmark har lyckats mångdubbelt bättre än Sverige med att locka utländska forskare och företagsledare till landet.

Det finns stora skillnader i det danska och svenska regelverket för den så kallade expertskatten. Tanken är att ge högkvalificerad arbetskraft från utlandet skattelättnader vid arbete i kortare perioder i landet.

Den 1 januari i år fanns nära 3.000 sådana nyckelpersoner verksamma i Danmark. I Sverige låg motsvarande siffra mellan 600-700. Statistiken presenterades av Svenskt Näringsliv på måndagens tillväxtkonferens i Helsingborg.

Frågan är högaktuell i och med att 2.000-3.000 forskarna väntas besöka forskningsanläggningen ESS i Lund varje år när den står klar. Flera skånska kommuner har visat intresse att locka till sig en del av forskarna.

Krister Andersson, skattechef på Svenskt Näringsliv är kritisk till det svenska systemet där en speciell nämnd från fall till fall slår fast vem som är expert. Han förespråkar den danska modellen, där huvudregeln är att personen ska ha över 63.800 danska kronor i lön för att kvalificera sig som expert. /KS

De gör Lund mer kreativt
2009-12-04 14:15:49 | Permalink |
Kreativator är namnet på Lunds nyaste kontorshotell, som invigs idag. Bakom initiativet står fotografen Eva Kronfält och inredningsdesignern Hanna Ahlberg, som tyckte att Lund saknade ett kreativt ställe för egenföretagare som vill sitta tillsammans med andra.

— Det är roligare att sitta tillsammans. För att hitta ett kreativt kontorskollektiv behöver man antingen ta sig till Malmö eller sitta i baracker på Ideon. Vi vill ha en kreativ miljö mitt i city, säger Eva Kronfält.

Framöver planerar de att utvidga verksamheten med föreläsningar, utbildningar och mingelträffar. Planer finns även på att lansera konceptet i fler städer med många egenföretagare och studenter. /AF

Framtiden hände precis
2009-12-02 15:47:32 | Permalink |
The future just happened. Det svaret ger Rapidus grundare Jan Wifstrand på frågan om när Öresundsregionen verkligen ska ta fart.

Det är ingen tvekan om att det är nu det händer, menar Jan Wifstrand. Den alltmer integrerade regionen ändrar våra vanor från grunden. Malmö som stad genomgår också en kraftig förändring.

Vidare står vi inför en stafettväxling i näringslivet, då dagens anonyma uppstartsföretag kommer att vara de stora och kända industrierna om 10-20 år.

Den som missade dagens Lunchbox i P4 Radio Malmöhus med Jan Wifstrand som gäst kan klicka här eller gå in på denna sida:

http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_malmo_lunchboxen_091202030053.mp3

Där berättar Jan också om papperstidningar kontra webbmedier, samt sin stora passion för handboll. /KS

Kinaplaner dryftas i Skåne
2009-12-02 09:41:40 | Permalink |
På ett seminarium om Region Skånes medverkan på världsutställningen Expo 2010 i Shanghai fick deltagarna en liten inblick i varför Skåne satsar på samarbete med Kina. Skåne har i över 20 år haft en vänrelation med Guandongprovinsen i södra Kina och vill nu passa på att för fler kineser visa upp att det i Skåne finns både tillväxt och hållbarhet, tradition och innovation.

Joanna Boquist från Exportrådets största kontor – det i Shanghai – lyfte genom en presentation fram fakta om Kina som många kanske inte alltid tänker på. Speciellt kan svenskar i kinesiska affärsrelationer råka ut för oväntade situationer. Joanna berättade till exempel om många kinesers skenbart positiva inställning till om någonting är genomförbart eller inte, och beskrev det enligt följande:
Det finns många sätt för kineser att säga nej. ‘Yes’ är ett av dem.” /AF

Observera! Detta inte är en normal Rapidusartikel utan ett sammandrag av inläggen på redaktionsbloggen Högerkanten från december 2009. Svenskkinesisk kamp […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.