Inte för att göra vatten till vin. Men väl för att tillverka smörjmedel, tvål och kosmetika både bättre och effektivare än med traditionella metoder. Devenz är det nystartade kontraktsutvecklingsbolaget som vill frälsa kemiindustrin med biologiska enzymer.
Bolaget är en avknoppning från forskningsprojektet Greenchem vid Lunds Universitet, som syftar till att hitta nya, miljövänligare och energieffektivare sätt att tillverka kemikalier. Den röda tråden är enzymer från svampar och bakterier som fungerar som katalysatorer för kemiska processer.
— Då kan man till exempel få samma effekt vid lägre temperatur. Enzym är också ofta specifika och främjar bara produktionen av ett visst ämne. Därmed kan man uppnå högre renhet vid tillverkningen, säger Pär Tufvesson som är doktorand inom bioteknik och en drivande kraft bakom Devenz.
Ofta fungerar svamparnas naturliga enzym bra, i annat fall kan genmodifiering förvandla svamparna till skräddarsydda enzymfabriker.
Devenz bildades 2003, främst för att kunna kommersialisera eventuella patent från Greenchem. Men det är först nu som verksamheten börjat komma igång och utvidgats till kontraktsutveckling för kemiindustrier som vill dra nytta av enzymer i sina tillverkningsprocesser.
Greenchem har redan i dag ett antal näringslivspartners, däribland AkzoNobel, AstraZeneca, Perstorp och Ikea. Dessa och liknande bolag är Devenz huvudsakliga målgrupp, menar Pär Tufvesson.
— Under åren med Greenchem har vi byggt upp en jättekompetens inom det här området. Jag är övertygad om att vi har något att erbjuda industrin, säger han.
Devenz styrelseordförande är Harald Skogman, före detta VD för Novozymes Biopharma i Lund. Tillsammans med bolagets VD Josefine Ahlqvist samt en handfull seniora forskare står han i dag som ägare till bolaget. Under hösten ska även ett tiotal doktorander komma in som intressenter, uppger Pär Tufvesson. Totalt kommer ett tjugotal forskare att jobba i Devenz vid sidan av sina ordinarie universitetsuppdrag.
Av Erik Olausson