Bioteknikbolaget ConCellae i Helsingborg har sökt patent på tolv mjölksyrabakterier som de upptäckt hos bin. Tio av bakterierna är helt nya arter som grundarna till ConCellae, Alejandra Vásquez och Tobias Olofsson, själva får beskriva och namnge.
Bakterierna finns i biets honungsmage och ser till att nektarn skyddas under tiden den omvandlas till honung. Totalt finns åtta olika Lactobaciller och fyra olika Bifidobakterier i honungsmagen där bina samlar nektar. Bakterierna har även hittats levande i stort antal i färsk honung.
Under tiden biet flyger skyddar bakterierna nektarn från oönskade mikroorganismer som finns i blommornas nektar och pollen, sedan skyddar bakterierna även nektarn under de två-tre dagar som det tar innan nektarn blivit honung. Att de nyupptäckta bakterierna även skyddar bina och deras larver mot sjukdomar är något som gläder många i biodlarkretsar.
— Vi har varit i USA och i Rom och presenterat våra forskarresultat tidigare i år. Det är ett jättestort problem världen över med bisjukdomar, säger Tobias Olofsson.
I dag publiceras forskningsresultaten i den vetenskapliga tidskriften Current Microbiology av forskargruppen Mikrobiologiska Laboratoriet vid Lunds Universitets Campus Helsingborg, till vilken bolaget är kopplat. Detta kommer troligen att öka intresset för bolagets forskning ytterligare.
— Vi har något stort på gång här. Dels inom livsmedel och hälsokost men också inom probiotika och bisjukdomar, säger Tobias Olofsson.
Bolaget samarbetar med ett par forskargrupper – dels det statliga bilaboratoriet i USA och dels med en forskargrupp vid SLU i Uppsala. Dessutom väntar ett samarbete inom sårläkning i England, där man ska titta på om forskarnas upptäckt av mjölksyrabakterierna kan vara anledningen till att honung ibland läker kroniska sår bättre än antibiotika.
ConCellae har sökt patent på användning av de tolv mjölksyrabakterierna i Sverige, Europa och USA. De har tidigare varit i förhandlingar med ett av de största bolagen som arbetar med bakteriekulturer, men drog sig ur förhandlingarna i våras berättar Tobias Olofsson.
— Vi vill istället skapa ett eget varumärke från grunden. Vi har fått in väldigt bra folk som kommer att hjälpa oss och troligen hamna i vår styrelse.
Däremot är han öppen för samarbeten med andra bolag som redan är inne i hälsokost- eller läkemedelsbranschen, för att få hjälp att komma fram med produkter som innehåller bakterierna.
Att det finns mjölksyrabakterier i honung kan göra att honung kan komma att klassas som fermenterat livsmedel i framtiden. Tobias Olofsson tror att deras forskningsresultat kan vara av stort intresse för livsmedelsbranschen, då honung nu visas ha ytterligare fördelar som sötningsmedel jämfört med vanligt socker.
Av Wivan-Kristina Sandberg