Ljudkänsliga mjölkbakterier har fått danska livsmedelsanalysbolaget FOSS att rikta sökljuset mot ett forskningsprojekt vid Lunds tekniska högskola. Det är Thomas Laurell, professor i elektronisk mätteknik och medgrundare av utvecklingsbolagen Picology och ErySave, som står bakom en ny metod för att separera bakterier ur mejeriprodukter.
Tekniken är en utveckling av Ideonbolaget ErySaves blodreningsmetod, men istället för blod är det flytande livsmedel som trycks igenom en mikrometertjock kanal och utsätts för ultraljud. Bakterier, som reagerar annorlunda på ultraljudet än till exempel fett och proteiner i mjölk, kan skiljas ut och bakteriehalten mätas.
Projektet är ett samarbete med en forskargrupp vid Tokyo University of Agriculture and Technology. Statliga Vinnova finansierar forskningen med 1,4 miljoner kronor, japanska myndigheter med lika mycket. Under de två år som projektet pågår ska forskarna försöka plocka ut bakterier ur allt från kaffegrädde till mald fisk.
— Fast fisken är mest en japansk grej. De vill ha sin sushi färsk, säger Carl Grenvall som är doktorand och jobbar heltid med projektet.
I Lund har hittills framför allt mejeriprodukter testats, vilket väckt danska analysföretaget FOSS intresse. Bolaget, med över 1.100 anställda och en omsättning på 1,25 miljarder danska kronor, har specialiserat sig på analys och kvalitetskontroll av livsmedel, spannmål och läkemedel. I dagsläget testas 75 procent av världens ölproduktion och 85 procent av världens mjölkproduktion med bolagets analysinstrument.
FOSS bidrar inte ekonomiskt, men med kompetens inom livsmedelsanalys, uppger Thomas Laurell. Han ser en klar kommersiell potential i projektet och räknar med att det ska ha resulterat i en prototyp då det avslutas 2009.
— Sedan beror det på hur väl det faller ut om vi kan ta det vidare till produktutveckling, säger han.
Av Erik Olausson