söndag 27 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ståhlbad väntar Sydsvenskan efter Bonniers kullerbytta i Skåne

Kort sagt: Sydsvenskans köp i veckan av både City Malmö-Lund och Skånemedia är den självklara lösningen på Bonnierkoncernens utspridda tidningsägande i Skåne.

Bonnier är en riksaktör där högsta ledningen inte vet särskilt mycket om att driva lokala och regionala tidningar. Därför är det naturligt att Sydsvenskan får uppdraget att styra i Skåne framöver.

Men upplägget hade kunnat bli ännu bättre om inte Bonnier bestämt sig för att starta sin skånska gratistidning över huvudet på Sydsvenskans ledning. Och sedan dumpa problemet rakt i knät på tidningens nya VD Johan Ståhl.

Av Thomas Frostberg

När City började komma ut i Skåne förra hösten hade Sydsvenskans ledning redan räknat på att ge ut en gratistidning och var mycket tveksamma till att få lönsamhet i ett sådant projekt. Därmed räknade man också med att planerna var avskrivna från Bonnierledningens dagordning.

När beslutet ändå kom att låta Stockholms City yngla av sig i södra Sverige innebar det att Sydsvenskan var överkörd. Att City dessutom inledde ett samarbete med Kvällsposten på nätet uppfattades närmast som en krigsförklaring.

Men Sydsvenskans kalkyl var korrekt – City är ett svart hål som slukat enorma summor så här långt. Nu tvingas Johan Ståhl börja med att städa upp i råttboet. Det hade varit betydligt klokare om Sydsvenskan från början fått driva projektet, om det nu ändå skulle startas en Bonnierägd gratistidning i Skåne. På Sydsvenskan finns den lokala kunskap som krävs för att driva en regional tidning, både redaktionellt och när det gäller annonsförsäljning. Nu gick man i stället den gigantiska omvägen via Stockholm, något som bara kostat pengar. Köpet kommer att sänka Sydsvenskans resultat med närmare tio miljoner kronor under nästa år och därför blir priset på City bara en krona.

Kortsiktigt är det ökad annonsförsäljning som motiverar köpet. Ett samarbete finns redan kring platsannonser, vilket gett Metro hård konkurrens i Skåne. Nu utvidgas annonssamarbetet till fler områden. Sydsvenskans annonssäljare kommer även att kränga annonser för City, även om gratistidningen ska ha viss egen säljkår.

Nästa steg blir ett redaktionellt samarbete, något som lär uppfattas som betydligt mer kontroversiellt av journalisterna på Sydsvenskan. Första steget tas på nätet när City Malmö-Lund i början av nästa år lanserar en egen webb. I dag samarbetar City med Kvällsposten på nätet och får också en hel del av sina artiklar till papperstidningen från kvp.se – ett samarbete som kommer upphöra inom kort. Räkna med att Sydsvenskan fyller Kvällspostens plats i någon form.

Modellen kan hämtas från Skånemedia där webbartiklarna redan flödar fritt mellan de tre tidningarna Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda. Och ja, det kommer att väcka rabalder i alla läger, men är samtidigt en nödvändig motåtgärd sedan Skånska Dagbladet i veckan lanserat sin helt omgjorda sajt Skånskan.se och nu tar upp kampen om de lokala webbnyheterna på allvar.

Det är här Skånemedia kommer in i bilden. Förutom uppenbara besparingsmöjligheter på teknik och administration kommer det på sikt att även bli fråga om allt större integration av journalistiken mellan tidningarna inom Sydsvenskankoncernen – också papperstidningarna – för att på så sätt skaffa sig kontroll över den skånska nyhetsbevakningen.

På frågan vad ”på sikt” innebär i praktiken svarar Johan Ståhl ”Varför inte under 2008?” och pekar därmed ut en riktning som innebär att de problem som ledningen i Stockholm orsakat genom att försöka leka gratistidning i Skåne nu ska åtgärdas snarast möjligt.

På vägen kommer han att tvingas fatta en del både tuffa och impopulära beslut.

Kort sagt: Sydsvenskans köp i veckan av både City Malmö-Lund och Skånemedia är den självklara lösningen på Bonnierkoncernens utspridda tidningsägande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.