söndag 27 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kontrakt med Sony Ericsson räddar Zi Decuma – ett tag till

Ett kontrakt med mobiltelefonjätten Sony Ericsson kan ge kanadensiska Zi – och framför allt affärsenheten Decuma i Lund – efterlängtad vind i seglen. Zi Decuma utvecklar lösningar för tolkning av handskrift på handdatorer och mobiltelefoner och har haft det kämpigt på kundsidan de senaste åren. Decumas lösning för tolkning av arabiska tecken finns på Sony Ericssons senaste smartphone P1.

Alla Sony Ericssons smartphones har eZiType och eZiText, som är moderbolaget Zis produkter för att korrigera text respektive förutsäga det som skrivs. Men det är med P1 som också teckentolkningstjänsten från Decuma finns med för första gången. Varken Sony Ericsson eller Zi Decuma vill avslöja värdet på affären.

— Förutom Sony Ericsson så hoppas vi att inom kort finnas på ytterligare två av världens största mobiltelefontillverkare. Innan utgången av nästa år räknar vi med att finnas på minst tio miljoner enheter, säger företagets kanadensiska VD Milos Djokovic, på besök i Skandinavien.

Milos Djokovic började som teknikchef på Zi för tre år sedan, men gick över till att bli VD för ett och ett halvt år sedan. I förra veckan träffade Djokovic såväl Nokia som Sony Ericsson för att prata framtida affärer.

Sedan tidigare finns Decuma i mobiltelefonen M1000 från Motorola. Produkten används dessutom av det japanska spelföretaget Nintendo, bland annat i spelkonsolen Nintendo DS.

— Den japanska språkmotorn som vi har är i världsklass, till och med japanerna är imponerade, säger Fredrik Ehrenstråle, som för ett år sedan lämnade Teleca för att istället bli ansvarig för Zi Decumas europeiska försäljning.

Asien har traditionellt sett varit ett starkt fäste för mobiltelefoner, och är därför en viktig marknad för Zi. Ungefär hälften av företagets intäkter kommer från Kina. Nyligen vann företaget pris på China Mobile Market Development Event i Peking. Priset fick man för den kinesiska teckentolkningen, men också för sin långa närvaro i landet. Nästa år räknar man att lansera stöd för bland annat thai och indiska språk.

Decuma startades för närmare tio år sedan av några matematiker vid Lunds universitet. Vid årsskiftet 2004/05 köptes företaget upp av den kanadensiska mjukvarujätten Zi Corporation, och blev efter det Zi Decuma.

Av Anders Frick

Ett kontrakt med mobiltelefonjätten Sony Ericsson kan ge kanadensiska Zi – och framför allt affärsenheten Decuma i Lund – efterlängtad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.