Under sin storhetstid värderades Lundabolaget SwitchCores teknik, snabba kretsar som ökar hastigheten i trafiken på internet, till miljardbelopp. Nu säljs alla immateriella rättigheter plus orderstock, kundavtal och varulager till amerikanska eSilicon Corporation för cirka 19 miljoner kronor.
— Det är inte så mycket pengar, men det viktiga är att vi fått en köpare som kan fortsätta stå för våra åtaganden till de kunder som är beroende av våra unika kretsar, säger SwitchCores VD Erwin Leichtle till Rapidus.
eSilicon Corporation hjälper teknikutvecklingsbolag att ta steget över i produktion och kommer att fortsätta serva SwitchCores existerande kunder.
Den enda tillgång som nu återstår i bolaget är en börsplats och förluster, som vid årsskiftet beräknas uppgå till en miljard kronor, enligt Leichtle.
— Det är en fördel att bolaget nu är tomt på verksamhet och alla kontrakt. Jag tror det blir lättare att hitta en köpare, säger Erwin Leichtle.
Han har själv arbetat i Silicon Valley i många år och kan se att SwitchCores ledning gjorde ett avgörande strategiskt misstag redan i ett tidigt skede.
— Som start-up ska man från början ha klart för sig vad man ska göra med bolaget. Den ena vägen är att bestämma sig för att vara själv och utvecklas vidare till ett stort bolag. Då är det viktigt att man har en ägarstruktur som ger support under lång tid. Det tar 10-20 år och hårt arbete och mycket tålamod att bygga ett bolag.
— Den andra vägen är att man säljer bolaget tidigt, normalt i samband med att produkten är klar och kommer ut på marknaden. Då är det optimalt att sälja, eftersom teknikrisken i bolaget är avklarad. SwitchCore gjorde varken det ena eller det andra.
— Mitt eget misslyckande är att jag inte lyckades ta in en stor ägare som kunde finansiera bolaget fem år framåt, säger Erwin Leichtle, som i dagsläget inte vet vad han ska göra när väl börsplatsen och förlustavdragen är sålda.
Av Thomas Frostberg