fredag 25 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Malmöbolag tjänar miljoner när kunderna sparar in på licenser

IT-konsultbolaget Stickybit i Malmö vädrar morgonluft. De har just sålt sitt egenutvecklade system för licensövervakning till en svensk kund för sex miljoner kronor. Lösningen hjälper kunderna att hålla nere licenskostnaderna för mjukvaror. Nu ska ett avknoppat marknadsbolag ta produkten till Europa och USA under 2008.

Systemet används för att mäta i vilken utsträckning dyr, licensierad mjukvara på forskningsavdelningar inom exempelvis telekom-, läkemedels- och försvarsindustrin faktiskt används. Även om antalet potentiella kunder är få rör det sig om stora summor som kan sparas om företagen kan använda systemet för att skära ner på sina licenskostnader, menar Stickybits VD Fredrick Rybarczyk.

— Förstudier utförda av en kund pekar på att de kan spara åtta-tio procent årligen av en mjukvarubudget på hundratals miljoner kronor, säger han.

Det var Fredrick Rybarczyk och kollegan Filip Körling som efter en karriär som konsulter startade Stickybit 2002. Då bestod verksamheten mest av systemadministration för Unix-servrar. Dagens 18 anställda jobbar istället med konfigurationsledning, som hjälper utvecklare hålla reda på olika versioner av samma program, och olika former av mjukvaruutveckling, bland annat inom säkerhetssystem för interna nätverk. Kunderna är främst stora industriföretag.

Parallellt med konsultverksamheten har Stickybit sedan starten ägnat en dryg fjärdedel av verksamheten åt egen utveckling. Det är där idén till licensövervakningssystemet tagit form. I början av året knoppades bolaget Stickybit Solutions av, främst för att få möjlighet att plocka in externa finansiärer.

— Vi för just nu långt gångna diskussioner med en riskkapitalist i Köpenhamn. Vi behöver någon utifrån för att få kompetens, nätverk och ekonomiska medel att kunna växa snabbt, säger Fredrick Rybarczyk.

I dagsläget ägs Stickybit Solutions av Stickybit, som i sin tur ägs av grundarna Fredrick Rybarczyk och Filip Körling. Inom ett halvår är det tänkt att verksamheterna ska skiljas åt och Stickybit Solutions bli ett helt separat bolag med ny VD. Däremot ska Stickybit behålla en majoritetspost i det avknoppade bolaget även framöver.

Stickybit hade 2006 en omsättning på knappt 11 miljoner kronor, med 1,3 miljoner kronor i vinst, uppger Fredrick Rybarzcyk. Han räknar med att omsättningen 2007 stannar på 14-15 miljoner.

Av Erik Olausson

IT-konsultbolaget Stickybit i Malmö vädrar morgonluft. De har just sålt sitt egenutvecklade system för licensövervakning till en svensk kund för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.