Kort sagt: Guldkärnan-festen i Helsingborg tillhör de bättre i genren näringslivsgalor. Inramningen är proffsig, maten håller hög klass och stämningen är på topp.
Samtidigt visar galan hur långt avståndet är till Malmö/Lund. Nästan inga gäster vågar sig upp från sydvästra Skåne och det stärker känslan av att det nordvästra hörnet är en avskild del av Skåne. Det späs på ytterligare när Helsingborg nu kaxigt försöker marknadsföra sig som Sveriges fjärde största stad med hjälp av en minst sagt kreativ folkräkning.
Det riskerar att fördjupa klyftan i onödan, eftersom både Nord och Syd i Skåne skulle gynnas av ett närmare samarbete.
Av Thomas Frostberg
Helsingborg är känt för att ha ett blandat näringsliv, vilket räddat staden undan större näringslivskriser. Samtidigt finns ett rikt kulturliv, idrotten, många små butiker och förstklassiga restauranger som gör staden attraktiv att arbeta och bo i.
Baksidan, ur ett strikt näringslivsperspektiv, är att staden inte har särskilt många högprofilerade verksamheter att skryta med. Gårdagskvällens vinnare av titeln Årets marknadsförare, den snabbväxande butikskedjan Tasty House, är en av få stoltheter och den som alltid visas upp för omvärlden. Jo, här finns också Ikea-koncernens IT-verksamhet samlad, men de håller en väldigt låg profil, vill aldrig synas offentligt och funkar därför inte som reklampelare för Helsingborg. Pfizers gamla verksamhet för också en ganska anonym tillvaro i staden.
Men det finns fler bolag som en helsingborgare kan vara stolt över, inte minst på IT-området. Ändå talas det sällan om de framgångsrika IT-företagen ReadSoft och Incordia eller om IT-bolagen från Malmö och Lund som öppnar kontor i Helsingborg.
Den första åtgärd som krävs för att stärka banden mellan Nordväst och Sydväst i Skåne är att skapa en mycket starkare story om de framgångsrika Helsingborgsföretag som faktiskt finns och som näringslivet i Malmö/Lund också skulle ha nytta av att känna till. I dag blir listan tyvärr väldigt kort när vi frågar näringslivskontor, politiker eller näringslivets egna organisationer efter nya, spännande Helsingborgsföretag att skriva om. För det måste väl finnas fler succéer än Tasty House?
Se där, något att bita i för en kommande näringslivsdirektör i Helsingborg, sedan Sten-Åke Tjärnlund i går aviserat sin avgång till årsskiftet.
Nästa stora utmaning i en framväxande kunskaps- och innovationsekonomi heter forskning och utbildning. Helsingborg har i dag ett Campus som sorterar under Lunds universitet. Upplägget med kopplingen till ett starkt lärosäte är smart, men tyvärr är det knappast någon i Lund som tar Helsingborg på fullt allvar. Det är synd. Med tanke på stadens storlek vore det nämligen rimligt med en kraftigt utbyggd akademisk miljö i Helsingborg.
Eftersom den borgerliga regeringen tydligt signalerat mindre styrning av hur medlen ska fördelas inom universiteten i framtiden ligger beslutet först och främst hos universitetsrektor Göran Bexell. Frågan är bara om han vågar. Samtidigt som det inte krävs någon mer djupgående analys för att konstatera att det är ett både nödvändigt och riktigt steg, så kommer varje form av strategiskt beslut att flytta forskning till Helsingborg att väcka ont blod i Lund. Men ju förr beslutet kommer, desto bättre – inte bara för Helsingborg, utan för hela Skåne.
I nästa steg krävs också ökade insatser för att intressera de nordvästskånska företagen för den forskning som kan skapa nya affärsmöjligheter. I dag är intresset för den akademiska verksamheten minst sagt begränsat. I grunden handlar det om att skapa bättre förutsättningar för fortsatt näringslivsutveckling i Helsingborgsområdet – och att samtidigt bättre marknadsföra det som redan finns här.
Sammanfattningsvis: Helsingborg är på alla sätt en fantastisk stad med stor potential och samtidigt något av en oupptäckt pärla. Det är synd att så få utanför Nordvästskåne vet om vad som händer där.
Så var det frågan om den kreativa folkräkningen som gör Helsingborg till Sveriges fjärde största stad. Forskaren Ola Thufvesson vid Campus Helsingborg har i boken ”Fjärde staden” räknat ut att om Helsingborgs yta utvidgades till motsvarande Uppsalas, i dag Sveriges fjärde största stad, skulle Helsingborg få över 300.000 invånare med bland annat Ängelholm och Helsingör inräknat. Förlåt en syrlig kommentar, men ett sådant resonemang kommer aldrig att vara gångbart utanför Helsingborgs kommungräns, utan riskerar bara att slå tillbaka.
Och apropå marknadsföringen av Nordvästskåne: Sluta genast använda det begreppet i marknadsföringen!
Det må finnas kommunalpolitiska anledningar att samlas under paraplynamnet Skåne Nordväst, men fokusera istället marknadsföringen på det starkaste varumärke som redan finns här: Helsingborg.
Marknadsföreningen under ledning av dess general Hans Nelson har varit starkt bidragande till att samla näringslivet i Helsingborgsregionen. Nu är det dags att ta nästa steg och marknadsföra regionen mot resten av världen också.