onsdag 23 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Malmö bas för nordiska miljökapitalister

Nu drar det nordiska affärsnätverket Cleantech Scandinavia igång på allvar. Den första omgången medlemmar är klara och riskkapitalister från hela Norden har anslutit sig, berättar VD Magnus Agerström. Cleantech Scandinavia kommer att ha sitt sekretariat i Malmö.

Nätverket är öppet även för andra företag och organisationer med intresse för utvecklingen på miljöteknikområdet. På riskkapitalsidan deltar från Sverige bland andra Industrifonden och Volvo Technology Transfer och från Danmark bland andra BankInvest och SEED Capital. Målet för nätverket var femton grundare och nu är man uppe i nästan tjugo, enligt Magnus Agerström.

— Det görs ju listor om cleantech överallt nu. Det kan ge ett lite virrigt intryck, eftersom vissa företag är så breda. Vi försöker sortera upp det lite mer och kommer att använda oss av samma kategorisering som amerikanska Cleantech Network, säger Magnus Agerström.

Cleantech Scandinavia arbetar för att genom rapporter ge sina medlemmar information om affärsmöjligheter. Den första rapporten till de nya medlemmarna är en sammanställning över alla intressanta inkubatorer i Norden. Nätverket har tre huvudsyften: att hjälpa medlemmarna att hitta lämpliga företag och knyta kontakter, att utgöra en koordinerad röst för cleantechsektorn och att driva på marknaden för miljöteknikprodukter.

Det amerikanska affärsnätverket Cleantech Network är samarbetspartner till Cleantech Scandinavia. I samarbetet ingår att Cleantech Scandinavia levererar rapporter om affärsmöjligheter och företag i Norden, och arbetar tillsammans med Cleantech Network på deras europeiska evenemang.

Cleantech Scandinavia började sitt arbete 2006 med att ordna en konferens och i maj i år anordnades en kapitalmarknadsdag i Stockholm. Tanken är att genomföra evenemang i alla de nordiska länderna och näst på tur står Finland den 28 november.

Magnus Agerström betonar vikten av att nätverket lyckas ge alla berörda parter relevant information. Alla nätverkets riskkapitalister presenteras på Cleantech Scandinavias hemsida och arbetet med att identifiera de intressanta cleantechföretagen pågår hela tiden.

— Går man ner på inkubatornivå finns det en hel del spännande. Vi är duktiga på miljö i Sverige, men det är viktigt att vi tar fram en tydlig strategi för hur vi kan lyckas på cleantechområdet, säger Magnus Agerström.

Av Malin Nävelsö

Nu drar det nordiska affärsnätverket Cleantech Scandinavia igång på allvar. Den första omgången medlemmar är klara och riskkapitalister från hela […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.