Kort sagt: BiotechBuilders har på bara några år blivit den i särklass viktigaste mötesplatsen för biotekindustrin i Öresundsregionen. Här möts engagerade entreprenörer som vill knyta personliga kontakter, snarare än företagsledare med behov att profilera sina bolag.
Nu är tanken att exportera konceptet till bland annat San Francisco, Indien och Singapore. Det skulle kunna ge helt nya kontakter internationellt, inte minst för gruppen med nästa generation biotekentreprenörer, ett av de nya inslagen på årets konferens, som hölls i går på Arken Museum for Moderne Kunst.
Av Thomas Frostberg
BiotechBuilders är inte som någon annan konferens du varit på. Det kan låta som en sliten reklamtext, men se det snarare som en garanti för det totalt oväntade.
Redan att deltagarna får nya kläder när de anländer sätter alla vanliga regler för en konferens ur spel och drar igång fantasin och kreativiteten. Och alla byter snällt om, eftersom man annars får vända i dörren – något som lär ha hänt minst en torr biotekdirektör för ett par år sedan.
Årets konferens gick i Alcatraz-tema, där de mer erfarna biotekledarna fick klä om till blå fångdräkt, medan den yngre generationen entreprenörer tilldelades rollen som fångvaktare med batong och handbojor. Konferensen hölls med parallella spår för respektive grupp, men så snart den yngre gruppen ville ha lite senior rådgivning gick man helt sonika in och hämtade en av fångarna – med den komiska effekten att en av Danmarks mest eftersökta biotekkapitalister, BankInvests Jesper Zeuthen, plötsligt fick se sig i handbojor och under kontroll av de entreprenörer som han normalt kontrollerar genom tillgången till kapital.
Bakom den lättsamma och lite fåniga ytan (som får alla att gå omkring med ett leende på läpparna hela dagen) finns en rad intressanta och initierade presentationer som varvas med gruppövningar, team building och inspirationsföreläsningar. Men viktigast av allt är förstås de personliga möten som sker över de traditionella gränserna mellan ”stor och stark” och ”liten och hjälpsökande”. Tidigare har det mest handlat om att blanda ledarna från stora och små företag, men årets nyhet med ett särskilt program för tvåan eller trean i företagsledningen – de som på sikt kan bli självständiga entreprenörer med egna bolag – är mycket lovande.
Få andra tillfällen bjuder på så bra chanser till nätverkande för Medicon Valleys biotekentreprenörer. Därför är det synd att BiotechBuilders fortfarande är ett genomgående danskt arrangemang med bara enstaka skånska inslag som Fredrik Tiberg från Camurus, Cristina Glad från BioInvent och Fredrik Lindberg från BoneSupport – och förstås Peter Eyermann från Malmöbyrån Attraction, engagerad i organisationskommittén.
Varför nu allt detta beröm av BiotechBuilders? Jo, för att det är ett nätverk som skiljer sig från de flesta andra.
För det första är det skapat av personer som ville åstadkomma en förändring när biotekbranschen var som mest i kris för 5-6 år sedan. Initiativtagare var Jørgen Thorball, ansvarig för affärsutveckling på Novozymes och aktiv i en rad unga biotekföretag. Det årliga mötet har inte tillkommit för att marknadsföra en organisation som vill ragga fler medlemmar, utan själva mötet och nätverket är syftet i sig.
För det andra är det ett öppet nätverk, till skillnad från många herrklubbar med mycket ryggdunkande mellan VD-kollegor som snarast försöker isolera sig från omvärlden och helst varken släpper in nya medlemmar eller nya influenser. Tillskottet av en gren för nästa generations entreprenörer är ytterligare ett steg i rätt riktning. Det leds av Betina Macho, konsult inom affärsutveckling och med koppling till 7TM Pharma. Hon räknar med att hålla återkommande nätverksträffar för denna grupp även under resten av året mellan konferenserna.
För det tredje har BiotechBuilders just dragit igång en satsning som går ut på att expandera konceptet till nya platser och därigenom göra nätverket ännu mer värdefullt för medlemmarna. Första steget är en internetcommunity där biotekindustrin i regionen tar steget in i web 2.0-världen. Medlemmarna får bjuda in sina kontakter och låta nätverket växa ut i världen, oberoende av geografiska avstånd. Direkt kopplat till det ligger också en plan att köra igång motsvarande event i San Francisco, Indien och Singapore. Stockholm finns visserligen också på listan, men faktum är att det redan i dag kommer deltagare därifrån till det danska arrangemanget.
Det Jørgen Thorball och hans gäng skapat håller därmed på att bli ett av de viktigaste initiativen på flera år för att både stärka och marknadsföra Öresundsregionen och Medicon Valley.