Minst ett 50-tal personer i Lund kommer att varslas om uppsägning när IT-bolaget SwitchCore nu gör en tvärnit för att minimera kostnaderna i väntan på att förhandlingar om ett partnerskap med ett större, troligen amerikanskt, bolag ska nå i mål.
— Vi befinner oss i en situation där vi riskerar att köra slut på kassan om vi bara fortsätter rakt fram utan att göra några förändringar. Det kan vi inte ta ansvar för, utan måste planera för en väldigt kraftfull kostnadsreduktion för tillvarata värdena i bolaget, säger styrelseordförande Per Andersson.
Sedan början av året har antalet tilltänkta partner som SwitchCore förhandlar med minskat från ett tiotal till ungefär hälften, uppger VD Erwin Leichtle, som på onsdag åker till Silicon Valley i Kalifornien för att fortsätta förhandlingarna.
Trots den drastiska neddragningen, en halverad börskurs under morgonen och en flytt till börsens observationslista försökte bolagets ledning hålla god min vid den presskonferens som nyss avslutats på huvudkontoret i Lund. Per Andersson tonade ned bilden av kris och menade att upprättande av kontrollbalansräkning mest är en formalitet.
— Det är ingen dramatisk skillnad i dag mot den situation som vi beskrev i den senaste kvartalsrapporten. Det ska inte tolkas som att vi ger upp. Vad det handlar om är att ta de mått och steg som krävs för att undvika att vi inte har någon handlingsfrihet över huvud taget. De vi diskuterar med är folk som är kapabla att läsa kontroll- och balansräkningar, säger han.
En väsentlig skillnad jämfört med tidigare känd information är dock att utvecklingen av nästa generations produkt helt läggs ner, utvecklingsavdelningen avvecklas och börskursen rasar, något som borde påverka förhandlingsläget.
— På lång sikt påverkar det oss, men inte på kort sikt eftersom vi fortsätter att jobba med produkterna. Alla anställda fortsätter jobba här som vanligt i dag. Och börsen värderar inte nödvändigtvis bolaget på samma nivå som andra kommer att göra, säger Erwin Leichtle.
— Från vår sida fortsätter vi med de förhandlingarna som vi hittills haft med de partner som är intresserade. Jag åker själv till USA på onsdag och försöker accelerera processen. Det är viktigt att sätta tryck på dem så vi kommer fram till ett beslut och då är det bra att ha mer än en att förhandla med.
Tidsramen för de fortsatta förhandlingarna är ytterligare 2-3 månader innan man vet utgången.
— Vi hade nog räknat med att vara närmare målet vid det här laget, men inte att ha avslutat en affär. De här grejerna tar tid, säger Erwin Leichtle.
Av Thomas Frostberg