Det nybildade nanoteknikbolaget Serstech har köpt loss ett danskt patent gällande en teknik för molekyldetektering som bland annat kan tillämpas för att spåra droger i utandningsluften eller för att upptäcka sprängmedel vid terroristbekämpning.
Ett litet mikrochip med en spektrometer kan räcka för att avgöra vilka ämnen som finns i ett material. Det är forskare på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) som utvecklat tekniken, vars patent nu hamnat i svenska händer genom IT-entreprenören Jan G Nilsson och hans New Projects Group (se artikeln nedan). DTU får 400.000 danska kronor för att täcka sina kostnader kring patentarbetet och en ägarandel på 10 procent i Serstech.
Med hjälp av privata investerare har Serstech helt nyligen fått ihop två miljoner kronor. Pengarna används dels för att överta patentet, dels för att utveckla en demo som ska visa vad mikrochipet kan åstadkomma. Den ska vara klar i början av hösten.
Med hjälp av en laserstråle inbyggd i det frimärksstora chipet kan man belysa ett material. Eftersom varje molekyl får olika färger i spektrometern identifierar man de ämnen som finns. Enligt Jan G Nilsson är användningsområdena för molekyldetekteringen oräkneliga.
— Man kan till exempel identifiera sprängämnen i luften, eller mäta utandningsluften för att se om en person är drogpåverkad. Det skulle också kunna funka för portabel DNA-sekvensering. Maskinen blir inte större än en mobiltelefon och därför skulle polisen kunna ha med sig den på brottsplatsen och få svar på proverna nästan i realtid.
Molekyldetektering kan också användas för kvalitetskontroll i livsmedelsindustrin eller inom vården. Till exempel varierar effekten av blodförtunnande medicin från en individ till en annan. Genom spektroskopi kan man avgöra om doseringen blivit rätt.
Eftersom mikrochipet är så litet och bedöms bli förhållandevis billigt att serietillverka räknar Serstech med att den nya tekniken kommer att ersätta dyra och mer otympliga maskiner för spektroskopi. Men bolaget tänker inte utveckla idéerna själva. Istället vill man knyta till sig ett antal teknikbolag och sälja licenser för olika användningsområden.
Bakom Serstech står förutom Jan Nilsson, Lennart Olsson och Thomas Pileby från New Projects Group också Jörg Hübner från DTU och affärsutvecklaren Åke Forsström.
Av Kerstin Gossé