onsdag 28 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

BILDREPORTAGE: Riskkapitalräv med detaljkänsla van vid nej

Många känner till Fristads arbetsbyxor, Gardenas orange koppling till trädgårdslangen och Myresjöhus. Färre vet att ett av Europas pionjärbolag inom private equity, Industri Kapital, äger eller ägt verksamheterna.

Industri Kapitals VD och ordförande Björn Savén gästade i morse Rapidus frukostmöte. Läs referatet där han berättar om varför företagsköp är kul, om statens utförsäljningar av bolag och kontakten med ett naturistbad.

På plats på mötet var bland andra IP-telefonbolaget LIP:s VD Lena Wittbjer, Hilding Anders nya kommunikationschef Anja Trägårdh och Lotta Stråhlén från reklambyrån Headline.

Noggrannhet och tålamod. Två viktiga egenskaper för en riskkapitalist, menar Industri Kapitals VD och grundare Björn Savén. När bolaget ägde Hemglass under drygt fem år på nittiotalet diskuterade styrelsen exakt hur länge glassbilen skulle stå stilla vid varje stopp.

— Jag tror det handlade om att gå från tre och en halv minut till två och en halv. Det är viktigt, det kan bli många fler besök per dag. Med en utskickad lista med stopptiderna kan kunderna vara på plats och vänta innan bilen kommer, säger Björn Savén.


Tålamodet kan behövas inför affärerna. Industri Kapital arbetar med private equity, vilket handlar om investeringar i företag med positivt kassaflöde men med en utvecklingspotential.

— Ofta håller vi på med ett företag i flera år innan det blir affär. Vi sätter oss in i hur det fungerar, och sedan måste man vara kvick när det väl uppstår läge för affär.

Ett av Industri Kapitals aktuella innehav är klädkoncernen Kwintet, med huvudkontor i Malmö. Bland varumärkena finns Fristads. Riskkapitalbolaget besökte fabriken första gången 1992.


Fristads blå arbetsbyxor.

— Men vi fick kämpa tretton år innan vi fick köpa bolaget, säger Björn Savén som även håller i Industri Kapitals ordförandeklubba.

I portföljen finns också bolag som Myresjöhus, vårdföretaget Attendo och det danska förpackningsbolaget Superfos. Under tisdagen har Industri Kapital gått ut med försäljningen av Elektrokopparkoncernen till Liljedahlsbolagen. Tidigare har bland annat tyska Gardena, leverantör av trädgårdsredskap, ingått i portföljen.

Björn Savén uppger att också Gardena var ett företag som Industri Kapital tittat på under en längre tid innan uppköpet väl blev av. När möjligheten gavs avvecklades sedan Gardenas verksamhet i USA. Vid fjolårets försäljning av bolaget (Husqvarna köpte för 6,5 miljarder kronor) hade Gardena visat sitt bästa resultat någonsin. Det brutna räkenskapsåret 2005/06 innebar ett rörelseresultat pro forma på 77 miljoner euro.

— Man vårdar inte sina trädgårdar i Amerika på samma sätt som här i Europa. Trädgårdarna är större, men de har ofta automatiserad bevattning och är mer vildvuxna. Vi la ner i Amerika, det var rätt beslut och vinsten gick upp, säger Björn Savén.


Hudsons Christel Eriksson, Monica Thomasson på Aktiv Kommunikation Öresund, Bodil Rosvall från Minc och Christofer Lavesson Eckermalm från Hudson var på plats på Rapidus frukostmöte.

Totalt har mellan 20 och 25 procent av Industri Kapitals investeringar gjorts i Sverige. Resten har hamnat i övriga Norden, Frankrike, Tyskland och BeNeLux-länderna.

Av bolagets pengar kommer 90 procent från utlandet. Det talas nu om att Industri Kapital håller på att dra igång en ny fond, nummer sex i ordningen. Men det är uppgifter som Björn Savén inte vill kommentera på Rapidus frukostmöte i morse.

Industri Kapital föddes 1989 inom SEB. Björn Savén säger sig ha varit en av pionjärerna inom private equity-området i Europa. 1993 köpte han loss verksamheten, som i dag har kontor i Stockholm och London.

Frukostmötet leds av Rapidus grundare Jan Wifstrand. Han undrar hur man egentligen bär sig åt i private equity-branschen.

— Man åker runt till 550-600 investerare världen över och undersöker intresset för att satsa pengar. Man får 50-100 ja och 500 nej. När man sedan ska investera får man räkna på 520 affärer för att kunna investera i 20. Så på något år får man arbeta med 1.000 nej, säger Björn Savén.


— Men vattnas det inte i munnen på er nu när Anders Borg ska sälja ut statens företag? undrar Jan Wifstrand.

— Jag hade den statliga Playboy-katalogen framför mig, men jag är sparsmakad och det var bara ett par, tre som var skönheter för mig, säger Björn Savén.

Jan Wifstrand gissar att Luftfartsverket är ett av bolagen som fångat Björn Savéns öga.

— Det vore väldigt välgörande för Sverige om Arlanda och andra flygplatser blev egna bolag, säger Savén utan att avslöja mer.

— Vad är visionen runt Industri Kapitals verksamhet? frågar Jan Wifstrand.

— Släpp fångarna loss det är vår! Det är kul att köpa loss en division i ett stort företag där den inte kunnat utvecklas och växa. Det finns en stor glädje i att skapa eller återskapa ett företag.

När de omskrivna turerna runt Industri Kapital och Intrum Justitia samt tillbakadragandet av Industri Kapitals bud på Perstorp kommer upp svarar Björn Savén formellt utan att gå in på några detaljer.


Nina Widtskiöld från NW Production, Lotta Stråhlén på Headline Reklambyrå och Region Skånes Camilla Greiff lyssnade till intervjun med riskkapitalpionjären Björn Savén.

Tidigare har Savén arbetat på Esselte och Gulf Oil. Han är född i Stockholm, men har bott tio år i Närke. Pappan var i byggmaterialbranschen. Förutom de investeringar som Industri Kapital gjort i bland annat Alfa Laval och Kwintet finns kopplingar till Skåne i att farfadern var skåning, och i att Savén i slutet av 2006 donerade ett antal miljoner till Lunds Tekniska Högskola så en utbildning runt tillverkning av elektromagnetiska komponenter kunde startas.

Som privatperson är Björn Savén intresserad av musik och historia, men han har även ett gods i Sörmland.

— Du är en av få som stängt ett naturistbad, påstår Jan Wifstrand.

— Ja, hyresavtalet sträckte sig över sex år och sedan ville jag inte förlänga. Men vi nådde en vänskaplig uppgörelse och jag köpte ut dem från sina byggnader. De har nu hittat en ny plats för sin verksamhet, säger Björn Savén.

Jan Wifstrand tackar gästen med den specialinspelade Rapidus-CD:n “Private rockuity” som innehåller låtar som “Profit”, “Profit profit” och “Money for nothing”.

Text: Kristian Svensson

Foto: Kristoffer Lindblad

Många känner till Fristads arbetsbyxor, Gardenas orange koppling till trädgårdslangen och Myresjöhus. Färre vet att ett av Europas pionjärbolag inom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Arvskifte i Danir – långt ifrån ”Succession”

    Dan Olofsson har länge varit en av Skånes mest färgstarka entreprenörer. Men nu är det sonen Johan Glennmo som leder familjens miljardimperium – med låg profil. På Rapidus frukostträff berättade han om ett odramatiskt och naturligt maktövertagande.

  • Pigga frukostminglare

    Ett 70-tal pigga frukostminglare samlades på onsdagmorgonen för att lyssna till Johan Glennmos resa som arvtagare och ledare för 13-miljarderskoncernen Danir. Här är mingelbilderna.

  • Tandborstfamiljens sportföretag växer

    Förra året passerade Tepe-Joel Eklunds USWE Sports hundramiljonersvallen och i år ökar försäljningen ytterligare. Däremot dubblar ryggsäcksbolaget förlusten jämfört med föregående räkenskapsår. Trots det jublar marknaden.

  • Ny vd i krisande Move By Bike

    Malmöbolaget Move By Bikes rekonstruktion förlängdes nyligen ytterligare. Nu blir Fredrik Videlycka permanent vd på efter att ha haft rollen som interim. Han siktar på att komma ur rekonstruktionen redan innan sommaren.