Kort sagt: En färsk undersökning från Øresund IT Academy visar att rekordmånga av regionens IT-studenter kan tänka sig läsa på andra sidan Sundet. Men verkligheten ser annorlunda ut – bara ett fåtal har gjort det.
För att Öresundsregionen ska kunna flytta fram sin position som internationellt IT-kluster är samverkan mellan danskt och skånskt näringsliv viktigt. Och integrationen bör komma igång redan under utbildningstiden. Så vad ska få studenterna att börja resa över bron?
Av Kristian Svensson
“Det är lättare att sälja Kina än Danmark till unga studenter” konstaterar Lunds Tekniska Högskolas vice rektor Per Warfvinge krasst. Han kommenterar en rapport som visar att intresset bland regionens IT-studenter för att läsa på andra sidan Sundet är högt, men också att väldigt få gör det.
Undersökningen är gjord av Øresund IT Academy och presenterades i går på Human Tech-konferensen på Köpenhamns universitet – för dagen dränkt i gassande vårsol. Nära 1.600 av de totalt 8.000 IT-studenterna på Öresundsregionens universitet och högskolor har svarat på enkäten. Över 60 procent kan tänka sig att plugga på andra sidan Sundet. Färre än tre procent har verkligen gjort det.
Hade det bara varit tanken som räknats så hade Öresundsregionen i dag varit en vacker realitet bland studenterna. Men verkligheten släpar efter. Rejält. Per Warfvinge har just sett trettio platser på höstens nya ingenjörsutbildning med Kinapraktik fyllas, men kan bara minnas tre utbytesstudenter som åkt till Danmark under de senaste fem åren. Han tror att just IT-studenter har en av naturen inbyggd trögrörlighet. En tes som möttes av förvånansvärt lite mothugg när den lades fram i går.
Studenterna själva pekar i undersökningen ut transporttiden som det största hindret för att söka sig över Sundet. Också svårigheter med språk och administrativa problem nämns som negativa faktorer. Detta får en onekligen att undra över de språkproblem som flaggas upp. Man kan resa till Kina för en termin, men inte till Danmark eller Sverige? Lite av grejen med utlandsstudier är väl ändå att vidga sina vyer?
Det faktum att det går att fylla en utbildning med Kinainriktning, men inte få iväg mer folk till andra sidan Öresund kan säkert förklaras med att lärosätena på andra sidan Sundet är lite för nära för att locka. Hur exotiskt är det egentligen att lämna snålblåsten hemma på Amager för att åka några mil över gränsen till något som är ännu värre – Malmö?
En annan tung variabel för studenterna är ekonomin. Att pendla över Sundet kostar betydligt mer än att resa till exempelvis Lunds universitet från valfri skånsk landsort. Som student är ekonomin ofta ansträngd och många måste fråga sig varför de ska betala dyrt för att resa till Danmark eller Sverige för att plugga. Vad är vinsten? Det går ju rätt bra här hemma också.
Vilken glädje den enskilde individen har av en utlandsvistelse varierar naturligtvis. Men för näringslivet är en ökad integration på studentnivå viktig. Om inte alltför lång tid kommer nämligen dagens studenter att utgöra basen av Öresundsregionens arbetsmarknad. Att de då har en förståelse och ett intresse för sitt grannland är en nyckel till en gemensam ekonomisk spelplan runt Öresund – något som alla kan vinna på.
En samverkande region ger både skalfördelar och bättre nischaktörer. Utbyte och partnerskap mellan företag kan ge konkurrensfördelar gentemot andra starka IT-regioner i världen. Samtidigt blir det lättare att rekrytera och hitta specialister på en stor och flexibel arbetsmarknad. Det ligger i näringslivets intresse att få igång studenternas resor över Sundet. Att få upp andelen som läser åtminstone någon kurs på andra sidan till tio eller tjugo procent borde inte vara en omöjlighet.
Nu ska Øresund IT Academy arbeta för utökade studentrabatter på Öresundstågen för att få upp antalet pendlande studenter. Organisationens VD Peter Höjerback menar att det måste säkerställas att studiemeriter från andra sidan Sundet ska kunna tillgodoräknas i en utbildning hemma. Han tror även på att satsa mer på ett aktivt studentliv för dem som pluggar på andra sidan Sundet för att skapa social gemenskap.
Men Öresundsregionens lärosäten behöver också bli bättre på att marknadsföra sig själva. Lyft fram de utbildningar som är unika på respektive ställe. Alla universitet behöver inte – och bör inte – ha samma profil. Nischade kurser kommer göra regionen vassare i ett internationellt perspektiv, och öka studenternas rörlighet mellan skolorna.
Dessutom måste danska och skånska företag ta sig ut till högskolor och universitet för att marknadsföra sig själva. Undersökningen bland IT-studenterna visar att bara de största bolagen i Sverige respektive Danmark är kända på andra sidan Sundet. Här finns ett tillfälle för mindre aktörer att göra sig ett namn.
Svenska bolag som besöker Danmark, och vice versa, skulle öka intresset för att lära sig mer om grannlandet – kanske genom att gå en kurs på andra sidan Sundet eftersom språk, kultur och nätverk då kommer på köpet. För företagen borde det finnas ett intresse för att framtidens arbetsmarknad inte bara innehåller fler människor att rekrytera, utan också att kompetensen är alltmer integrerad – även i handling.