tisdag 27 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

AnoxKaldnes i ny pilotstudie – gör bioplast av avloppsslam

Vattenreningsföretaget AnoxKaldnes i Lund startar till hösten en pilotstudie inom sitt hetaste forskningsprojekt: att utvinna bioplast från avloppsslam. Projektet skall slå två flugor i en smäll genom att man hanterar avloppsslam och samtidigt producerar lönsam plastråvara.

Det slam som bildas vid bakteriell avloppsrening utgör i dag ett stort problem, eftersom det kostar pengar och energi att ta vara på det. Stora reningsverk kan behöva göra sig av med flera ton slam varje dag. Ofta innehåller det rester som gör det olämpligt att använda till exempel som gödsel.

— Alla länder jagar nu en teknik som ger mindre slamproblem, säger Pia Welander, doktor i mikrobiologi och ansvarig för Lundalaboratoriet på AnoxKaldnes.

Genom att detaljstudera hur bakterierna i avloppsreningen reagerar styr man dem till att producera så kallade polymerer. Polymererna kan sedan omvandlas till plast, fast här handlar det om en organisk bioplast som inte är baserad på olja. Till skillnad från oljeplast bryts bioplast ner och återvänder till kretsloppet. Bioplast från bakterier är inget nytt, men i dag kostar den för mycket för att odla fram.

— En stor utmaning för oss nu är att hitta ett miljövänligt sätt att lösa ut polymererna från bakterierna i slammet, säger Alan Werker, doktor i miljöteknik på AnoxKaldnes Biopolymer AB.

Dotterbolaget AnoxKaldnes Biopolymer har varit igång sedan 2005 och är ännu inte lönsamt, utan stöttas av moderbolaget. AnoxKaldnes huvudsakliga inriktning är system för biologisk rening av främst avloppsvatten. Koncernen omsatte förra året 200 miljoner kronor, en minskning med nära 50 miljoner bland annat beroende på kundprojekt som skjutits upp till i år. Resultatet före skatt föll också kraftigt från 28,2 miljoner 2005 till 3,1 miljoner 2006.

Som en del i satsningen på bioplast har nyligen den kanadensiska forskaren Fernando Morgan, doktor i bioprocessteknik, anställts.

Av Malin Nävelsö

Vattenreningsföretaget AnoxKaldnes i Lund startar till hösten en pilotstudie inom sitt hetaste forskningsprojekt: att utvinna bioplast från avloppsslam. Projektet skall […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Advokater ska få AI-stöd – inte ersättas

    AI-assistenter intar snart varje bransch, med löfte om att lätta på det administrativa oket. Nu lanserar IT-bolaget Katscenter en juridisk AI-partner som ger advokater mer tid till det mänskliga hantverket.

  • Landet lagom är fullt av enhörningar

    Det råder en bild av att det är svårt att resa riskkapital i Sverige. Det är inte helt sant. I själva verket har Sverige ett av Europas starkaste ekosystem för riskkapital. Det skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist med uppmaningen: Våga drömma, våga stötta.