Kort sagt: Allt fler läkemedelsjättar fusionerar och växer, medan regionen bara har en handfull större aktörer. De mindre bioteknikbolagen dominerar, men är de rustade för giganternas frammarsch i Europa och USA?
Det är dags för självrannsakan vad gäller nuvarande insatser inom kapitalanskaffning och marknadsföring. Medicon Valley-regionen bör varje år kora de tre största biotekniksuccéerna och sedan marknadsföra dem med gemensam budget som ett led i att göra regionens småbolag intressanta för Big Pharma, som gärna får spela mer lotto med regionens aktörer.
Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör
Alla känner till kön av lottospelare i stormarknadens kiosk. Tänk om spelarna hade åtta- eller tiosiffriga belopp i dollar eller euro att spendera. Kanske skulle de då vilja spela på Medicon Valleys mindre bioteknikföretag? Som Asger Aamund, styrelseordförande i Neurosearch och Bavarian Nordic, erkänner så sysslar han ju bara med en avancerad form av lotto.
Många mindre bioteknikbolag har ännu inga färdiga varor på hyllorna. Omvänt så bågnar de stora läkemedelsjättarnas – Big Pharmas – hyllor, men behovet av nya läkemedel är enormt. Patent löper ut, och priset för utveckling är astronomiskt. Big Pharma i Europa och USA blir därför stadigt större genom fler fusioner. Konsekvensen är att det inte bara är lotto för Öresundsregionens mindre bioteknikföretag, utan också att de kan ta rygg på Big Pharmas fusioner, outsourcing och riskspridning. Det påminner om elefanten och musen, där musen vänder sig om och säger “Oj, vad vi klampar!”. Musen måste göra sig hörd för att inte trampas ner. Och gör Medicon Valleys bolag det? Ja, men inte tillräckligt med tanke på vilka krafter de tampas med.
När tyska Bayer den 1 april officiellt fusionerade med Schering låg muskler bakom som aldrig skådats i vår region. Trots starka finanser och ett förvärv värt 22 miljarder dollar (!) för Schering betydde fusionen att 6.100 anställda (!!) skulle sparkas. Koncernchefen Werner Wenning förklarade stordriftens betydelse på en presskonferens. Han försvarade uppsägningarna med att det inte fanns plats för dubbla funktioner. Därmed blir koncernen mer konkurrenskraftig och kan växa från den nuvarande nivån, där Bayers omsättning inklusive köpet av Schering under 2006 växte 17,2 procent till 28 miljarder euro, vilket är sex gånger så mycket som Öresundregionens största bolag Novo Nordisk.
En vacker logik för jättar. Den förklarar varför “Big is beautiful” – sett med de storas ögon. Och fler exempel finns: Sanofi-Aventis och Bristol-Myers Squibb ska med en ny storfusion skapa världens största Big Pharma. Raden med företag vars namn man knappt kan uttala, som GlaxoSmithKline, växer.
När Öresundsregionen i det sammanhanget håller fast vid att “Small is beautiful” finns det en grund för att revidera självuppfattningen. De små har alltjämnt styrkor men villkoren ändras: tidigare kunde ett bioteknikbolag på Ideon eller Symbion gå till Astra i Lund, Pharmacia i Helsingborg eller Novo Nordisk eller Lundbeck i Köpenhamnsområdet. Lokala kontakter räckte bra för att komma ut i världen. Nu heter exempelvis Astra AstraZeneca. Det betyder att även om många stora har forskning i regionen så finns beslutsmakten långt borta på den globala organisationens huvudkontor, som inte bryr sig om man köper kompetensen från Kanada, Indien eller Öresund. Den globala konkurrensen är här nu! Kampen blir också allt hårdare för att få de fusionerade, världsomspännande giganterna till att lägga forskningsenheter i Medicon Valley, så att mindre bioteknikverksamheter kan få ett smidigt kontaktnät.
Vad ska då regionens mindre företag göra framöver när jättarna härjar?
Det finns ett behov av att stärka samarbetet i Medicon Valley och göra det mer utåtriktat. Den stora betoningen på det interna nätverket kan visa sig nödvändig att göra sekundär. Plockmat och konferenser i regionen är nyttiga, men framöver måste konferenser också läggas strategiskt ute i världen. Ambassadörsprojektet i utländska biokluster är ett litet steg i den mer utåtriktade linjen. BIO 2007-mässan i början av maj i Boston är ett annat bra exempel på hur Medicon Valley kan synas i världen.
Nästa fråga är varför Big Pharma ska låta sig dras till Medicon Valley istället för bioteknikkluster i Boston, Kanada, Östeuropa eller Indien. Det hänger självklart på individuella fall, men överordnat ska Medicon Valley skryta mer. Rapidus föreslår en nedläggning av den svensk/danska jantelagen och att varje år ska Öresundsregionens tre mest framgångsrika bioteknikbolag utses som sedan ska marknadsföras med en gemensam budget från Medicon Valleys företag. Det kan säkert skapa avundsjuka internt, men målet är ädelt och till gemensam nytta. Med marknadsföringen av de tre succéerna följer också fokus på regionens övriga styrkor som universitetssamarbetet, det faktum att det är lätt att starta och lägga ner en verksamhet samt de redan starka storbolagen och frontfigurerna i regionen Novo Nordisk, Lundbeck och Leo Pharma.
Med Big Pharmas frammarsch är det dags att plocka upp fraser som “If you can´t beat them – join them!”. Regionen har behov av Big Pharmas stora apparat och kapital, den är av en annan kaliber än regionens riskkapitalister. Det är ingen naturlag att Medicon Valley fortsätter som en succéhistoria, som den var under 2006 med företag som Life Cycle Pharma, Curalogic och Chemometec.
En bromsande faktor är bristen på nystartade bolag. Det går att avhjälpa politiskt genom ramar som ger bättre beskattning samt redan igångsatta tresiffriga miljonstöd från Vinnova och det danska globaliseringsrådet Højteknologifonden.
Därefter ska man göra allt för att dra till sig internationellt erkända ledningsteam på toppnivå som har nätverket för att agera gentemot giganterna och överbevisa dem om att Big Pharma kan använda regionens små företag till riskspridning och optimering av metoder. Det är ofta billigare för Big Pharma att köpa en färdig innovation än att själv utveckla den. Samtidigt är det en möjlighet att få pionjärsanda på köpet, medan det i upplägget blir så att Big Pharma måste ta över de dyra faserna I, II och III av kliniska studier.
Det finns också här i regionen exempel på Big Pharmas samarbete med de små som Hørsholmsfirman Santaris Pharma. I juli började Santaris Pharma och amerikanska Enzon ett samarbete om en ny cancermedicin. Öresundsbron har också banat väg för dessa trendiga fusioner. Leo Pharma Nordic är nu ett svenskt/danskt dotterbolag till Leo Pharma A/S eftersom Öresundsbron gjorde en sammanslagning av försäljningsorganisationerna möjlig med ett gemensamt kontor i Malmö.
Men trots goda exempel saknas ett analysarbete för att hitta musens framtida väg bland de största elefanter vi någonsin sett. Intresset från Big Pharma ökar, men det skulle ändå se bra ut med många fler jätteelefanter i lottokön!