Kort sagt: Bemanningsbranschen växer så det knakar – i Sydsverige till och med mer än rikssnittet, visar ny statistik. Allt fler vill ha del av kakan och bara under förra året drog sjutton bemanningsföretag igång i Skåne.
Marknadens inträdesbarriärer är låga, men det kommer inte att bli lika enkelt att överleva på sikt. Efter förra högkonjunkturen gick branschen ner rejält. Vad kommer hända denna gång?
Av Kristian Svensson och Malin Nävelsö
Fjärde kvartalet i fjol var det nionde på raken med tillväxt inom bemanningsbranschen. I snitt växte de svenska bemanningsföretagen 26 procent under 2006 jämfört med året innan. I Sydsverige var ökningen än större. Färska siffror från branschorganisationen Bemanningsföretagen visar att bemanningsbolagen i Skåne, Blekinge, Halland och Kronobergs län ökade sin omsättning 40 procent.
Med bemanningsföretag menas främst personaluthyrning och rekrytering. I dag ligger drygt 80 procent av de svenska aktörernas omsättning inom uthyrningsdelen. En uthyrd person är anställd av bemanningsföretaget men har arbetsledning hos kunden. Vid rekrytering håller bemanningsfirman i urvalsprocessen för att hitta rätt personal till kunderna.
Eftersom det i regel är dyrare att hyra än att anställa motsvarande kompetens själv är motivet för att hyra in personal i första hand ökad flexibilitet. Det finns också en poäng med att slippa tidsåtgången i själva anställningsförfarandet.
Allt fler vill nu ha en del av denna snabbväxande kaka. Under fjolåret registrerade Bemanningsföretagen sjutton nya medlemmar i Sydsverige. Bland de nya på den svenska sidan Öresund finns Kelly Services, Inhouse och Hays i Malmö samt Teamwork som nu expanderar från Helsingborg till Malmö. Bland dessa bolag finns också uttalade ambitioner att verka i Köpenhamnsregionen.
Det är relativt lätt att starta ett bemanningsföretag – ett påstående som säkert kan provocera. Men faktum är att få marknader har så låga inträdesbarriärer. Det krävs några bra kontakter inom näringslivet, personalen anställs efterhand som uppdragen trillar in, och totalt sett behövs inga stora investeringar som binder kapital.
Men det kommer inte vara lika enkelt att överleva. På sikt kan det bli trångt för de breda aktörerna inom ekonomi, administration och lager. Redan i dag har bemanningsföretagen allt svårare att hitta personal.
Bemanningsföretagens avgående förbundsdirektör Eva Östling Ollén, som på måndag börjar som regionchef på Svenskt Näringsliv i Malmö, är dock inte orolig. Hon ser inga tecken på avmattning av tillväxten, i alla fall inte under 2007. Andelen av den totala svenska arbetskraften som jobbar i bemanningsföretag är också bara en knapp procent, jämfört med över två procent i många europeiska länder. Det finns fortfarande utrymme för fler spelare, menar hon.
Men när intresseorganisationen sagt sitt finns det ändå anledning att tänka på vad som händer när konjunkturen försvagas och vänder nedåt. På sikt måste kundbolagen börja vända på slantarna och det som går att rationalisera kommer tas bort. Även om benägenheten att ta in tillfällig arbetskraft då kan öka så bör de mindre och senare tillkomna bemanningsföretagen få det relativt sett svårare. En nischad inriktning av verksamheten skulle kunna göra affärerna något mer uthålliga, ett starkt varumärke likaså, men det kommer att bli utslagningar.
Stefan Andersson, finansanalytiker på SEB Enskilda, uttrycker det så här: “När det finns så mycket tillväxt för alla finns det utrymme också för de små. Men de här snabbväxarna har en tendens att gå i konkurs när det blir sämre tider. De små brukar alltid duka under först.”
Rapidus har talat med sju bemanningsfirmor i regionen. Alla talar om att en svagare konjunktur kommer att slå hårdare mot de mindre och nyetablerade spelarna. En kritisk faktor för de små aktörernas överlevnad kommer vara deras sammansättning av kundkonton. Störst risk löper de som inte hunnit etablera sig hos tillräckligt många bolag, utan är beroende av enstaka kunder.
“Du kommer få utslagningar. Antagligen av dem som var sent in på marknaden och gick in med för lite kunskap. Troligen sker det när den starka konjunkturen viker.” säger Jonas Nilsson, Malmöchef på Inhouse.
Med sämre tider kommer också sjunkande förväntningar inom bemanningsföretagen. Plötsligt kan de små bli attraktiva munsbitar för branschjättarna. Framförallt de verksamheter som lyckats bygga upp en nischmarknad eller landat någon storkund. Förvärv och konsolidering på marknaden blir ett naturligt steg.
“Jag tror det kommer bli uppköp längre fram. Det börjar bli så många nu.” kommenterar Stefan Lundberg på Assist Bemanning i Malmö.
“Men prislapparna är på tok för höga nu. Det är bättre att göra förvärv i en sämre konjunktur.” säger Carnegies finansanalytiker Mikael Löfdahl.
Potentiella köpare är inte bara etablerade bemanningsföretag i Sverige utan också internationella bolag som vill gå in eller öka marknadsandelen i ett speciellt område.
Men kommer då bemanningsbranschen att landa lika hårt som efter förra högkonjunkturen runt sekelskiftet? Nej, troligen inte. De företag som var med förra gången är nu bättre förberedda. Dagens fackliga avtal tillåter rörliga ersättningar så att uthyrningspersonalen får mindre betalt när de inte har uppdrag. Många av bemanningsföretagen har också strukturerats om och är bättre anpassade för sämre tider.