fredag 18 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

AnaMar ändrar kurs – förbereder kliniska studier

Forskningsbolaget AnaMar Medical, med huvudkontor i Göteborg och forskningsavdelning i Lund, fattade beslut om en ny strategi vid ett styrelsemöte i måndags. Fram till nu har det sagts att bolaget inte har resurser att bedriva kliniska studier kring de läkemedelssubstanser man tar fram, och en process för utlicensiering har dragits igång.

Nu väljer man att parallellt med pågående licensförhandlingar förebereda fas I-studier, som enligt VD Owe Gårlin kan starta redan i höst.

— Vi hade knappast vågat hoppas på att vi skulle kunna göra sådant här själv. Men vi har en stödjande och positiv styrelse och ägare, och nu har vi beställt ett möte med Läkemedelsverket för att fastställa vad som krävs för ett prövningstillstånd, säger Owe Gårlin.

Den substans som ska prövas kallas AMAP102 och är en så kallad melanokortinreceptoragonist, som motverkar inflammationer. Potentiellt kan den användas mot flera olika inflammatoriska tillstånd, men AnaMar Medical fokuserar på ledsjukdomen reumatoid artrit. De kliniska studierna kommer att läggas ut på ett kontraktsforskningsföretag.

AnaMar Medical har hittills varit i kontakt med ett 40-tal företag angående utlicensiering av AMAP102, och har fördjupade diskussioner med 10-15 av dem. Owe Gårlin säger dock att det nya styrelsebeslutet innebär att man inte längre har som mål att utlicensiera så fort som möjligt, utan inväntar en lämplig tidpunkt.

— Får vi ett tillräckligt intressant bud i morgon, är vi givetvis talbara. Men ser vi att det är klokare att avvakta, då stannar vi inte vid en klassisk fas I-studie utan går vidare till proof of concept.

Fas I innebär studier på friska frivilliga, medan man i fas II undersöker läkemedlets effekt på patienter. AnaMars substans har hittills testats i cellkulturer och i djurstudier där man sett tydliga effekter.

I november fick AnaMar Medical ett kapitaltillskott på 50 miljoner kronor från största ägaren, företagsgruppen Koncentra Holding, som tillsammans med riskkapitalbolaget LinkMed äger huvuddelen av bolaget. AnaMar har tio heltidsanställda, sju i Lund och tre i Göteborg. Bolaget har två produkter på marknaden – två versioner av ett blodtest kallat COMP ELISA som påvisar nedbrytning av brosk i kroppen.

Av Lisa Kirsebom

Forskningsbolaget AnaMar Medical, med huvudkontor i Göteborg och forskningsavdelning i Lund, fattade beslut om en ny strategi vid ett styrelsemöte […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.