lördag 5 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Vart tredje företag i regionen ”urologiskt intressant” enligt ny undersökning

En första undersökning av det urologiska området hos företag, sjukhus och universitet i Öresundsregionen visar en enorm kommersiell potential, om nätverken utvidgas. I regionen är närmare en tredjedel av medicinföretagen, 75 av 270, ”urologiskt intressanta” enligt en studie av analysbyrån NewInsight beställd av Medicon Valley Academy och läkemedelsföretaget Ferring.

MVA har länge varit på gång med en underorganisation för urologi, MV Bladder Academy. Den aktuella studien ska ligga till grund för organisationen som ska täcka sjukdomar som prostata-, blås- och njurcancer, njursten och problem med urinvägarna. Vartannat urologiföretag har cancer som en del av sin portfölj, och vart femte inkontinens.

Men det kan bli bättre, enligt studien: Det saknas riskkapitalgrupper som specifikt riktar sig mot urologi kring Öresund och det behövs ett bredare samarbete mellan sjukhusen, där stora sjukhus som Rigshospitalet och Herlevs sjukhus i dag dominerar och uppvisar störst aktivitet vad gäller forskning, antal patienter och samarbete med företag. Dessutom är det bara ett fåtal företag som samarbetar på tvärs över sundet.

Några övriga siffror och tendenser:

– Regionen har omkring 14 fackföreningar inom urologi.

– Det finns 22.000 patienter i de 34 aktuella sjukdomsgrupperna (oräknat Rigshospitalet och Lunds universitetssjukhus, som ännu saknas i undersökningen).

– De senaste tre åren har omkring hälften av sjukhusen bedrivit urologisk forskning tillsammans med privata företag. Sammanlagt handlar det om samarbeten med 53 bolag.

– Bland de urologiska företagen finns Abbot, Amgen, Aris, Aska, Astellas, Pharma A/S, Astra-Zeneca, Bard, Bayer, Coloplast, Contecra, Eli Lilly, Ferring, Glaxo Smith Kline, Johnson & Johnson, MSD, Novartis, Oticon, Pfizer, Storz, Endoscopy och Yamanombi.

– Köpenhamnsområdet har mer än hälften av Danmarks urologer, medan Skåne har knappt 1/6 av Sveriges. Öresundsregionen ligger på samma nivå som Stockholm/Uppsala.

— Undersökningen har gjort oss övertygade om att det finns en grund för MV Bladder Academy, som vi nu ska söka stöd för att inrätta, säger projektledare Tove Østergaard från MVA.

Av Keld Broksø

En första undersökning av det urologiska området hos företag, sjukhus och universitet i Öresundsregionen visar en enorm kommersiell potential, om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.