Det börsnoterade e-learningföretaget Luvit får inom kort en helt ny ägarbild sedan de båda privatägda IT-bolagen Avensia och INXL Innovation i Lund tagit över Luvit genom ett omvänt förvärv. Avtalet skrevs under i går, kan Rapidus avslöja.
De tre bolagen hade sammantaget en omsättning på cirka 50 miljoner under förra året och visade lönsamhet, trots att Luvit gjorde en förlust på drygt tre miljoner kronor.
Den nya koncernen får 60 anställda och har kraftiga expansionsplaner, både i Skåne och resten av landet.
— Det har börjat bli svårt att rekrytera personal i regionen, men tillsammans får vi en större massa och som börsnoterat bolag finns det lite mer attraktionskraft. Vi behöver bli 100 personer här i regionen på 1-2 års sikt. Samtidigt ska vi förvärva bolag uppåt landet, vilket blir enklare som börsnoterat bolag, säger Per Wargéus, grundare av INXL och tilltänkt VD i det sammanslagna bolaget.
Luvit byter samtidigt namn till Avensia Innovation. Lund blir basen och nu letar man efter ett gemensamt kontor. Bolaget kommer att ha tre verksamhetsområden: egen produktutveckling, uppdragsutveckling åt kunder samt ren konsultverksamhet. Alla tre bolagen för med sig egna produkter in i den nya koncernen.
— Vi har sett en möjlighet i Luvits produkt, men de har saknat sälj- och marknadsfokus. Där har vi varit framgångsrika i INXL och Avensia när det gäller att få ut produkter på marknaden, säger Jörgen Brandt, vice VD på Avensia.
— För Luvit är den här affären jätteviktig, eftersom vi växer och får rejält med resurser att sätta in hos våra stora kunder Tetra Pak, Sony Ericsson och Telia. Nu blir vi betydligt fler anställda, säger Kamilla Hassander, som varit tillförordnad VD i Luvit och går tillbaka till funktionen som ekonomichef.
Diskussionerna om ett samgående inleddes redan i somras. Formellt är det Luvit som köper de båda andra bolagen, men eftersom betalningen sker med nya aktier i Luvit kommer ägarna bakom INXL och Avensia att kontrollera den nya IT-koncernen till 84 procent. Orsaken till upplägget är de förlustavdrag som finns i Luvit.
Det formella beslutet ska fattas på en bolagsstämma i Luvit den 21 mars, men är redan förankrat hos de två största ägarna Volito och Lunds universitets holdingbolag LUAB, uppger Per Wargéus. Enligt planen fortsätter Luvits styrelseordförande Lars-Erik Nilsson som ordförande för det nya bolaget.
Luvit knoppades av 1998 från Lunds universitet och var ett av de sista bolagen att börsnoteras i mitten av år 2000, innan börsen tappade tron på IT-branschen. Aktien är noterad på tillväxtlistan First North. De aktieägare som köpte aktier i samband med noteringen har fått se värdet minska kraftigt under åren. Nu får de bara en andel på 16 procent av det nya bolaget.
— Värderingen är gjord per omsättningskrona och beaktat att INXL och Avensia är lönsamma, säger Kamilla Hassander.
INXL-gruppen grundades år 2000 och består av driftbolaget Avinova, konsultverksamheten i Qulminera samt Gibcom, som utvecklar program för fältsäljare. Nyligen såldes det fjärde dotterbolaget, Provisio som utvecklar operationsplaneringssystem, till TietoEnator. Ägare av INXL är Per Wargéus och Fredrik Ljungbeck.
Avensia startades 2001 av fem tidigare anställda hos IT-konsulten Prevas i Malmö. VD är Sture Ternström. Förutom konsultverksamhet har Avensia utvecklat en IT-lösning för storkök.
Av Thomas Frostberg