Kort sagt: Rapidus eget aktiemästerskap inom ramen för Börs-SM är avgjort. Det blev en hård kamp in på mållinjen mellan en erfaren placerare och jokern Hans Möller, mer känd som Ideons VD.
Men bortsett från de två i täten har investeringarna varit dåliga affärer. Rapidus har följt upp de fem deltagarnas placeringar, och hittat ett antal skånska och danska företag som utmärkt sig som draglok med positiv kursutveckling. Andra blev till sänke för Öresundsportföljerna.
Av Kristian Svensson
Placeringsveteranen Jan Dahlqvist, partner i den danska investeringsfonden Polaris Private Equity, hade i början av hösten en betryggande ledning i Rapidus aktietävling. Några månader senare var den inte alls lika säker. Mästerskapets joker Hans Möller hade ett ess i ärmen i form av Lundabolaget BioInvent. Under december började aktien röra sig uppåt. Möller närmade sig Dahlqvist, men orkade inte riktigt förbi innan målsnöret bröts.
Bara några dagar senare släppte BioInvent nyheten om ett samarbetsavtal med amerikanska Genentech. Aktien steg över 40 procent på några timmar men tävlingen var redan avgjord. Som segrare står Jan Dahlqvist, tills i höstas chef för riskkapitalbolaget CapMans danska aktiviteter. Tvåa är Hans Möller.
“Det känns utmärkt. De idéer jag hade vid placeringarna har slagit igenom under året. Sedan är det ju alltid en fråga om tajming” kommenterar Jan Dahlqvist.
Samtliga aktier i den vinnande portföljen steg under 2006: läkemedelsjätten Novo Nordisk, verkstadsbolaget Alfa Laval, byggföretaget Peab och Danske Bank. De investerade 4.500 kronorna blev till drygt 5.900, en uppgång på 31 procent vilket räckte till plats 2.517 bland de totalt 18.500 tävlande i Börs-SM.
För Novo Nordisk handlade det om en kursklättring på över 40 procent. Företaget presenterade under året starka siffror för sina diabetesprodukter. Analytiker talar om växande förväntningar på nya marknader som Brasilien, Ryssland och Indien – länder som allt mer börjar anamma en skadlig västerländsk livsstil med fet mat och lite motion.
Alfa Lavals aktie nära dubblades under fjolåret. Den starka globala konjunkturen är grunden för uppgången. Med bland annat värmeväxlare och separatorer i sortimentet är bolaget tidigt med i olika branschers uppbyggnad av nya produktionsstrukturer.
Förslövsbaserade Peab gynnas också av konjunkturen och aktien steg runt 60 procent under 2006. En ytterligare drivkraft är styrelsens förslag att dela ut företagets industriverksamheter, där bland andra maskinuthyraren Lambertsson samt betong- och stenbolaget Swerock ingår, till aktieägarna i form av andelar i ett nytt dotterbolag, Peab Industri AB.
Danske Bank började under andra halvåret en mer blygsam kursökning. Som bakomliggande faktor nämner analytiker en god bankkonjunktur med ökande utlåningsvolymer. Kombinerat med stabilare affärsmarginaler på utlåning i Danmark, än i exempelvis Sverige, har Danske Bank – som i november köpte finska Sampo Bank – kunnat se aktiens värde stiga.
Så tillbaka till BioInvent, som avgjorde mästerskapet genom att släppa sin nyhet – ur Hans Möllers perspektiv – några dagar för sent. Kaupthing Banks analytiker Benjamin Nordin förklarar december månads smygstartande kursuppgång med spekulationer inför ett nytt storavtal. För tidigare under året hade “det inte hänt någonting i det bolaget”. Nu ska BioInvent tillsammans med bioteknikjätten Genentech ta fram ett preparat mot hjärt-kärlsjukdomar, baserat på en antikropp från Ideonföretaget.
Hans Möllers portfölj värderas till knappt 5.500 kronor vilket också gör honom till en vinnare, eftersom tävlingens tre andra bidrag förlorade pengar på investeringarna. Stora pengar.
Lars Johanson, chef för SEB Aktiehandel Syd, tappade 14 procent på sina placeringar. Rapidus redaktion förlorade 18 procent av värdet. Sämst gick det för en annan ekonomijournalist (eller i vart fall före detta sådan) Anders Haskel, numera chef för HQ Bank i Malmö. Hans innehav minskade nära 30 procent i värde.
I Lars Johansons portfölj var det i första hand IT-företaget SwitchCore som fungerade som sänke. En gemensam placering med Anders Haskel var vindkraftaktören Vestas Wind Systems, ett bolag som steg och därmed kämpade mot strömmen. För Haskels del var det främst satsningarna på de båda Fåhraeusbolagen Precise Biometrics och Anoto som drog ner depåns värde.
“Det känns inte alls bra. Utgångspunkten var att chansa ganska rejält i denna portfölj, det finns inte på kartan att ge dessa köpråd till en kund. Mitt största innehav var Precise Biometrics, där hade jag väntat mig ett antal positiva nyheter under året men bolaget har inte alls infriat förväntningarna” säger Anders Haskel.
I Rapidus egen portfölj utmärkte sig bioteknikbolaget Novozymes med en kursökning runt 50 procent. Ett allt större intresse för alternativa drivmedel, påeldat av relativt höga oljepriser, hjälpte aktien uppåt. Novozymes säljer bland annat enzym som används i tillverkning av etanolbränsle. Under den gånga veckan talade George Bush om vikten av att gå över till biodrivmedel och Novozymes handlades upp ytterligare. I går föll dock andelen tillbaks igen efter att bolaget gjorde marknaden besviken med tillväxtprognosen för 2007.
Vad är då slutsatsen av tävlingen? Att det går att förlora pengar på aktier trots en stark konjunktur? Ja, åtminstone om man satsar på fel bolag.
Mer intressant är att det faktiskt går att slå börsindex med så nischade portföljer som i Rapidus tävling. Under 2006 steg Stockholmsbörsens OMX S30 19,5 procent, C20 i Köpenhamn med 12,2 procent medan det nordiska indexet Nordic 40 klättrade 18,6 procent. Inte många placerare utsätter sig frivilligt för den ologiska begränsningen att bara satsa på Öresundsbolag. Rapidus tackar därför alla medverkande som tävlade under devisen friskt vågat hälften vunnet.