Kort sagt: Antalet investeringar i svenska startups ökar i år, både i antal och i storlek på investerade belopp.
Det tycks stämma bra med trenden i Skåne, där en rad utvecklingsbolag och bolag i tidig kommersiell fas i år lyckats dra hem stora investeringar.
Samtidigt innebär det att bolagen måste upp till bevis under 2007, då försäljningen ska komma igång på allvar.
Och riskkapitalbranschen måste börja fundera på hur de ska hitta nya bolag att investera i, eftersom såddinvesteringarna minskar.
Av Thomas Frostberg
Det börjar bli dags att göra bokslut för 2006 och när Rapidus tittar tillbaka på året som gått ser vi en tydlig trend. Efter flera år av kapitalbrist för skånska utvecklingsbolag tycks det nu ha lossnat. Rejält dessutom, att döma av de summor som riskkapitalbolagen utlovat under året.
En av de större emissionerna lyckades Lundabolaget BoneSupport stänga förra månaden, då man tog in 135 miljoner svenska kronor. Kapitalet kom från de nya investerarna HealthCap och Londonbaserade NBGI Ventures samt de tidigare ägarna.
Ägarna till Alligator Bioscience i Lund har fortsatt att finansiera bolaget med drygt 30 miljoner under året.
Ideonbolaget TerraNet lyckades under sommaren landa en finansiering på sex miljoner kronor från en grupp privata investerare med Anders Rantén i spetsen.
Ett annat Ideonbolag, WeAidU, har fått affärsmannen Bo Håkansson att lätta på plånboken och investera åtta miljoner.
Energiteknikbolaget ComPower, också på Ideon, drog in nio miljoner kronor från bland annat den nybildade fonden TeknoSeed II, delfinansierad av privatpersoner via Ideonfonden.
Tidigare i höst tog Polar Rose på Malmö Incubator (Minc) in fyra miljoner euro för att utveckla en ny sökfunktion för bilder baserad på ansiktsigenkänning.
Senast i raden är Ideonbolaget QuickCool, där Rapidus igår kunde avslöja att bolaget fått 12 miljoner från riskkapitalbolaget CapMan, som därmed blir 25-procentig ägare.
Gemensamt för dessa bolag är dels att de inte är börsnoterade, dels att de allra flesta befinner sig i utvecklingsfas eller tidigt kommersiellt skede. Det skulle normalt sett innebära att de har svårt att ta in några väsentliga belopp, eftersom riskkapitalbolagen under senare år hellre satsat på bolag som befinner sig i expansionsfas. Där är risken mindre, eftersom bolagen redan har en produkt på marknaden och främst behöver pengar för att öka tempot i försäljningen.
Trenden är fortsatt stark när det gäller investeringar i expansionsfasen, enligt den rapport som Svenska riskkapitalföreningen presenterade i går tillsammans med Nutek och Innovationsbron. Men även investeringarna i startup-fasen ökar och överstiger redan efter nio månader i år förra årets totala nivå. Det som däremot minskar är investeringar i såddfasen, där bolagen fortfarande befinner sig i forskningsläge. Där minskar det sammanlagt investerade beloppet för årets första nio månader med drygt 30 procent jämfört med samma period förra året, samtidigt som antalet investeringar ökar med närmare 40 procent. Det vill säga mindre pengar både totalt och i snitt per investering.
Det finns alltså gott hopp för de bolag som kommit en bit på vägen. Utmaningen för dem blir att bevisa att de också kan lyckas sätta sina nya produkter och tjänster på marknaden, något som i flera fall ska bevisas redan under nästa år.
Nästa utmaning handlar om det större perspektivet, där finansieringen av helt nystartade bolag måste öka. Om såddfinansieringarna fortsätter minska finns inget flöde av nya investeringsobjekt till de senare skedena. Visserligen finns i dag tillräckligt många intressanta bolag i startup- och expansionsfaserna för att det inte ska vara värt att ta risken i de allra färskaste bolagen, men på sikt riskerar riskkapitalbranschen att sätta krokben för sig själv.
Alternativet är nämligen att de nya bolagens grundare hittar egna vägar att försörja sina idéer, möjligen med hjälp av affärsänglar. Följden kan bli att de antingen klarar sig utan riskkapitalbolagen även i nästa skede – alternativt vill ha betydligt bättre betalt för aktierna, eftersom de har fått ta hela risken under den känsligaste fasen i bolagets utveckling.
PS. Några av de bolag som nämnts i denna snabbanalys finns också med på den lista som Rapidus jury arbetar med inför utdelningen av priset “Årets Rapidusföretag 2006” som äger rum under Rapidus årliga födelsedagsfest den 24 januari. Inbjudan kommer efter helgerna, men reservera eftermiddagen och kvällen redan nu!
FOTNOT. Rapporten från Riskkapitalföreningen måste läsas med förstoringsglas för att ovan nämnda utveckling ska framgå, eftersom man jämför alla investeringar med föregående kvartal, inte med samma kvartal föregående år, vilket är praxis i alla andra statistiska sammanhang. Detta har lett till en del förvirring i rapporteringen kring statistiken, men den som gräver ner sig i tabellerna kan själv räkna ut förändringarna jämfört med 2005.