Godis med nyttiga bakterier kan bli lyckan för det börsnoterade Lundabolaget Probi. I dag gör företagets bakterier succé i hälsodrycken ProViva, men aktieägarna är allt annat än lugna i magen. Probi står och stampar på icke-lönsam mark, något som den nytillträdde VD:n Rolf Bjerndell ska ändra på.
På Rapidus “Efter jobbet”-möte berättade han om nya sätt att få i sig bra bakterier – och att ProViva funkar som groggvirke. På plats var bland andra Viveca Rüter, Cristofer Eckermalm på Kelly Services, Malmöhus Invests VD Håkan Nelson och Ann-Marie Camper, VD för stiftelsen Ideon Agro Food.
Probis VD Rolf Bjerndell har hellre den gula hatten, som signalerar möjligheter, på sig än den svarta problem-hatten. Hattarna hade Rapidus redaktion grävt fram ur Skånemejeriers arkiv, där Bjerndell använde dem flitigt i utvecklingsarbetet.
I slutet av november var det dags för Rolf Bjerndell att ta över spakarna på forskningsbolaget Probi i Lund. Förre VD:n Per Bengtsson fick sparken efter år av trög försäljningsutveckling. Rolf Bjerndell satt själv i styrelsen och kände med aktieägarna.
— Det är självklart att det finns en frustration bland ägarna. Om man tittar på aktiepriset så det en ren kassaflödesvärdering och det är inte hållbart i längden.
Rolf Bjerndell är nu tillförordnad VD. Hur länge förordnandet sträcker sig är oklart. Helt klart är däremot att Probi ska få ett större marknadsfokus. Den tidigare VD:n var relativt forskningsinriktad och nu vill bolaget snabbare sprida sina nyttiga bakterier över världen.
— De flesta forskare är kloka människor men ibland har de en övertro på forskningen. Interaktionen med marknadsföringen måste fungera. Nu behövs ett antal intressanta avtal som materialiserar sig i royaltyflöden. Det finns ett antal sådana i vår pipeline redan, säger Rolf Bjerndell.
Rapidus chefredaktör Thomas Frostberg (t v) pressade Probis nya VD Rolf Bjerndell på hur succén med ProViva i Sverige ska kunna expanderas internationellt.
Probi står bakom den mag- och tarmfrämjande bakterien i hälsodrycken ProViva, som Bjerndells tidigare arbetsgivare Skånemejerier säljer. Enligt Bjerndell har försäljningen av ProViva årligen ökat med tjugo procent senaste åren.
— Konceptet växer just nu mer än någonsin, säger han och tipsar om att blåbärssmaken är god tillsammans med gin.
— Och dagen efter funkar Provivan mot bakfylla.
Probi förhandlar just nu med samarbetspartnern Danone om att få tillbaka en del rättigheter till ProViva-bakterien för att få gå vidare med försäljning på egen hand. Just affärerna med Danone har gått trögt efter att mejerijätten meddelade att den tänkta lanseringen av en produkt med Probis bakterie skjutits upp.
— Av olika skäl som jag inte kan gå in på så har vi inte fått till det med Danone men de har försökt, säger Rolf Bjerndell.
— De stora strukturerna i Danone, men även inom andra jättar som Unilever och Nestlé, gör att de som affärspartners liknar ketchupflaskor. Man skakar och skakar och inget händer, men när det väl släpper är möjligheterna oerhört stora.
Ett stort antal Rapidusabonnenter och gäster till värdföretagen Poolia och Awapatent hade slutit upp för att lyssna på utfrågningen av Rolf Bjerndell.
Förra veckan offentliggjorde Probi ett samarbetsavtal med ett kanadensiskt läkemedelsföretag som ska sälja bakterien i ett kosttillskott. Men i framtiden kan nyttiga bakterier komma att stoppas i mer än drycker och tillskott. Rapidus chefredaktör Thomas Frostberg, som leder intervjun inför ett sjuttiotal åhörare, tar upp en påse Ahlgrens bilar och undrar om godis är ett bra sätt att locka folk till att äta bra “baggar”.
— Jag måste avslöja att vi varit inne och snurrat på det området. Det som ligger väldigt nära till hands är tuggummi – det kommer nog, säger Rolf Bjerndell.
Privat är Malmöpågen Bjerndell en bokälskare. Han är medlem i Piratensällskapet och konsulterar gärna Frans G Bengtssons figur Röde Orm i svåra vägval. Rolf Bjerndell sitter också i styrelserna för bland annat Aspekta, Oatly och Ideon Agro Food samt är honorärkonsul för Slovakien – något som kan komma till användning i Probi-sammanhang.
— Behovet av kliniska undersökningar inom functional food ökar. Kliniska tester görs nu ofta i gamla Central- och Östeuropa där kvaliteten är god men kostnaden är helt annan än här hemma. Snart gör vi antagligen mer tester i Slovakien och Ungern än vi gjort tidigare.
Text: Kristian Svensson
Foto: Kristoffer Lindblad
Efter intervjun stod buffén uppdukad och minglandet fortsatte.
Carl Gustaf Trägårdh från Trägårdh & Falkenborn och Patrick Quist från Quist AB.
Staffan Haglind från Skanska Öresund i samspråk med Thomas Enckell från Trägårdh & Falkenborn och Frida Björk från Awapatent.