För ett år sedan tog Lundabolaget Anoto in 167 miljoner kronor i en nyemission. Pengarna skulle användas till en massiv satsning i USA.
Nu stryps satsningen och samtliga anställda i Kalifornien fick igår kväll beskedet att de är uppsagda. Bolagets grundare Christer Fåhraeus vill ändå inte säga att beslutet om USA-satsningen var fel, trots tvärbromsningen.
— Det kan ha varit rätt beslut då, även om vi i dag tar ett annat beslut. Men hade vi haft samma strategiska stringens vid den tidpunkten hade vi antagligen inte startat kontoret, säger Christer Fåhraeus, utan att vilja utveckla det närmare.
Sedan beslutet om USA-satsningen fattades har bolaget både bytt VD och Fåhraeus har klivit av ordförandestolen, men sitter kvar i styrelsen.
USA-satsningen var inriktad på att ta fram nya produkter och tjänster för affärsanvändare baserat på Anotos teknikplattform för digitalt papper och penna. Ett nystartat kontor i Oakland, Kalifornien skulle bemannas med närmare 100 personer fram till början av 2007, uppgav USA-chefen Jim Marggraff när Rapidus besökte kontoret i februari i år. Han värvades själv från det börsnoterade leksaksföretaget LeapFrog, som använder Anotos teknik i en ny serie pedagogiska leksaker.
Anoto reserverar nu 18 miljoner kronor för uppsägningskostnader och avveckling av lokalerna i USA.
— Det är möjligt att det blir mindre. Vi pratar om att ha kvar lite folk, bland annat Jim och tror det är ganska stora chanser att vi kan hyra ut lokalerna i andra hand. Men det är fortfarande ‘in the air’, säger finanschef Mats Blom till Rapidus.
Sedan starten har omkring 50 av de 167 miljonerna förbrukats på USA-satningen, uppger han.
USA-satsningen var spektakulär i flera avseenden. Bland annat ville ledningen i Sverige inte berätta fullt ut hur omfattande offensiven var, möjligen för att inte oroa aktiemarknaden. Samtidigt beskrev USA-chefen Jim Marggraff med äkta Silicon Valley-vokabulär planerna för rekordexpansionen och en möjlig mångmiljardmarknad.
Men framför allt var det ett väsentligt strategiskt skifte, drivet av bolagets dåvarande VD Örjan Johansson. Anoto skulle återigen börja utveckla egna tjänster och produkter baserat på sin teknik – något man prövat tidigare, utan framgång. Det lyckades alltså inte den här gången heller och i och med nedläggningen i USA går Anoto tillbaka till huvudspåret – utlicensiering av tekniken till partner, som får utveckla produkter och tjänster och därmed ta riskerna.
Efter en genomgång av bolagets strategi har styrelsen också beslutat att Anoto ska fokusera på formulärlösningar för företag.
— Vi vill satsa på formulären hela vägen. Vi vet att det finns en affär som är väldigt stor, baserat på en unik teknologi. Kunderna är nöjda och det är lönsamt. I det läget vore det fel att satsa stora belopp på nya saker som vi ännu inte vet vilken lönsamhet de kan uppnå, säger Christer Fåhraeus.
Han vill ändå inte kalla USA-satsningen för ett fullständigt misslyckande.
— Vi kommer självklart försöka hitta licenstagare till de prototyper vi byggt. Det är inte så att vi slänger det i köttkvarnen och mal ner. Det kan vara så att vi får igen de värden vi har byggt upp.
Av Thomas Frostberg